Tunaikan Hak Allah Dan Allah Akan Mempermudahkan Urusan Kita

November 13, 2020

Tunaikan Hak Allah Dan Allah Akan Mempermudahkan Urusan Kita | Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya; "Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah".

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari. Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah.


Kemudian dia bertanya kepada gurunya "wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku".

Maka gurunya berkata "waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat.."

Subhanallah, melalui kisah ini sudah membuktikan bahawa, apabila kita membaca Al-Quran waktu kita menjadi lebih berkah. Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian al-quran, ia akan mengambil masa yang lama bukan?

Mesti hanya sedikit waktu yang berbaki, sehingga kita hanya mampu melakukan hanya sedikit urusan lain, tetapi tidak sebenarnya .. Semakin banyak al-quran yang kita baca, kita akan mendapati semakin banyak pula urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkahnya waktu dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah Sang Penjaga masa kita.

Rasulullah SAW bersabda; "Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

1- Kebingungan yang tiada putusnya
2- Kesibukkan yang tidak ada hujungnya
3- Keperluan yang tidak pernah merasa cukup
4- Angan-angan yang tiada penghujungnya
(HR MUSLIM)

Sahabat! Sebagai kesimpulannya, bila kita menunaikan hak Allah, maka Allah akan permudahkan segala urusan kita, dan keberkahan dalam "waktu" berkah dalam "rezeki" berkah dalam "keperluan" dan berkah dalam semua urusan. Semoga kita perolehinya.

Tanda Sayang, 
KakYa ⚘
www.akifimtiyaz.com
13 November 2020

Artikel Menarik yang Lain

5 Sahabat Setia

 1. Moga PC tidak lalai dan mengabaikan hak Allah SWT.

  ReplyDelete
 2. Patut lah bila mengaji rasa banyak masa lapang.Memang mula2 baca 1 muka je sedar2 makin lama makin banyak helai dah boleh baca dalam satu hari.

  ReplyDelete
 3. Aamiin. Perkongsiaan yang bermanfaat.

  ReplyDelete
 4. baca tajuk dah tersentuh. terima kasih kak ya atas teguran ini.

  ReplyDelete
 5. thank you kak ya sbb sharing post ni....

  ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.