Buat Kad Pengenalan Baru

November 05, 2019

Buat Kad Pengenalan Baru | Baru baru ni KakYa pegi Jabatan Pendaftaran Negara daerah Kemaman untuk buat kad pengenalan Iman. Masa kat kaunter tu  pegawai bertugas tengok kad penge alan KakYa terus dia tanya "tak pernah tukar kad pengenalan lagi ke selepas yang ni? Ya tak pernah puan, masih lagi setia dengan yang lama dulu. Ha aa masih yang lama dulu yang mula mula mykad keluar dulu. Lepas kena tukar kad pengenalan yang darjah enam kad pengenalan bermutu tinggi (KPT) ke MyKad, tu la sekali KakYa tukar masa umur 19 kalau tak silap. Pastu memang takde tukar tukar dah pakai jer yang tu. Dah 20 tahun dah usia kad pengenalan ni haaa.

Pegawai JPN yang bertugas ada bagitahu lepas ni kad pengenalan ni akan diambil kalau nak ambik gambar dulu buat kenangan ambik la. Huhuu sedih pulak rasa masa tangkap gambar kad pengenalan ni. Lama kot dah sebati bgan hidup KakYa. Huhuhu bye bye bye. 

Ini adalah kad pengenalan kedua KakYa selepas kad pengenalan masa darjah 6. Tak berkesempatan nak buat yang baru disamping sayang yang lama tu, hehehehe opkos la sayang dah macam nyawa duk bawak ke sana ke mari maunya tak sayang. Pegawai tu cakap kad pengenalan ni pon dah rosak belah tepi ni puan, alang alang datang boleh la kalau puan nak buat yang baru. Dah gitu dia cakap, KakYa pon angguk jer la nak tukar baru. Lama sangat dah nak tukar tak jadi jadi last last tukar jugak baru baru ni. Sayang ke tak sayang ke tukar jer la yang baru. Alang alang tukar baru, tukar terus alamat rumah sebab alamat rumah kat kad pengenalan KakYa alamat umah mak kat kampung yang dah bertukar jadi kita tukar alamat sekali. 

Untuk pertukaran alamat kena ada slip bil air atau bil elektrik atas nama kita atau suami. KakYa memang dah bawak sesiap dah sebab dekat MyKid Iman pon alamat rumah kat kampung jadi KakYa nak tukar ke alamat sekarang kena la ada bukti alamat rumah kita. Sebab tu la KakYa bawak dedua bil elektrik dan jugak bil air. KakYa tahu bab kena bawak bil ni lepas baca kat laman web JPN, untuk pertukaran alamat kena ada bil elektrik atau bil air pemilik rumah. Selamat la dah baca sesiap dan sediakan semua sebelum pergi pejabat pendaftaran.

Ni kad pengenalan sementara seminggu sebelum kad pengenalan siap. Macam tu dapat macam tu la jugak KakYa pulangkan balik. Tak guna pon letak kat dalam fail buat iklan jer hehehe. 

Settle semua sekali alhamdulillah dapat kad pengenalan baru. Selepas seminggu KakYa ada call JPN Kemaman, diaorang cakap dah siap boleh la nak datang ambik. Alhamdulillah akhirnya dapat kad pengenalan baru. Yehaaa kita ada kad pengenalan baru. Kad pengenalan baru takyah up gambar la.

Artikel Menarik yang Lain

0 Sahabat Setia

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.