Tampal Gigi Susu Sebab Tampalan Lama Tertanggal

June 20, 2019

Tampal Gigi Susu Sebab Tampalan Lama Tertanggal | Entri kalini kisah gigi lagi sekali.   17 june 2019, 7 hari selepas Akif cabut gigi susu dia Akif bagitau gigi geraham atas sebelah gigi yang dah cabut tu ada rasa  macam tajam tajam. Bila Umi check bebetul nampak bekas tampalan gigi yang lama dah tertanggal. Sebab tu la dia rasa tajam tajam sebab tampalan tu dah tanggal. Dia cakap tak selesa sangat sangat sebab bila kena kat lidah rasa tajam sangat. Pastu bila makan rasa cam ada makanan duk melekat kat celah tu. Akif tak selesa la Umi. 

Makanya lepas balik dari perjumpaan temu murni ibubapa kat sekolah  pada 17 june, terus KakYa dan suami bawak dia ke klinik gigi. Tak nak bertangguh tangguh sebab dia cakap berkali kali tak selesa kat dalam mulut dia. 

Bila dr check gigi Akif, dr cakap yes tampalan tu  memang dah tertanggal so dr kena tampal balik sebab gigi geraham tu takle cabut lagi kena tunggu masa sesuai baru boleh cabut. Sebab kalau cabut sekarang, gigi geraham kekal belum tumbuh lagi nanti tempat tu akan di ambil space dia oleh gigi lain jadi nanti gigi geraham kekal akan tumbuh tak cantik. Makanya kenalah buat tampalan gigi yang baru. 

First time ni Akif buat rawatan gigi dengan dr lelaki. Sebelum sebelum ni semua dr pompuan yang buat rawatan. Relaks laa nak! 

Banyak jugak dr sembang ngan dia bab bab penjagaan gigi, gusi dan mulut. Nampak dia duk terangguk angguk bila dr bagi nasihat bab bab gigi. Selesai sembang santai proses nganga mulut untuk buat tampalan. Bab ni dia lemah sikit, lenguh mulut katanya. Selalu jugak la nak tutup mulut sebab lenguh punya pasal. Mujur jugak proses tampalan tak ambik masa yang lama. Bertabah jer dia duk nganga mulut. Sesekali dia pandang Umi ngan muka sediah sebab mukut dah tak tahan nak nganga hehehe. Sabar ya nak. 


Alhamdulillah selesai sudah tampal gigi geraham bongsu. Masa pergi kaunter untuk pulangkan kad pergigian, misi bertugas cakap takde surat sekolah ke? Kalau takde kena bayar rm3. Oh takde pulak dibagitahu kena bawak surat sekolah, sebab sebelum ni kalau pergi  klinik gigi kerajaan petugas kaunter ada cakap, kalau pakai baju sekolah FREE. Kalau pakai baju biasa kena bayar. Tapi takpe la kalau nak bawak surat sekolah pon banyak kerja pulak nak kena  pegi panjat ofis sekolah untuk ambil surat. Jadi rugi masa pulak kat situ. Bayar jer rm3 tu. Takde masalah janji gigi anak dah ok. Terima kasih dr bertugas dan kakitangan Klinik Pergigian Kemaman. Servis terbaik dan Akif puas hati. Nanti Akif jenguk jenguk lagi. 

Artikel Menarik yang Lain

3 Sahabat Setia

  1. oh baru tahu gigi susu pun boleh tampal ya.. ingatkan gigi kekal jr boleh tampal. thanks kak lya share cerita ni. banyak info saya belajar

    ReplyDelete
  2. Hari tu gigi anak, dentist kata tak perlu tampal sebab gigi susu. Membazir je. tapi mungkin sebab bukan gigi geraham kot.

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.