Cara Off Perkongsian Posting Instagram Ke Instagram Story

April 30, 2019

Cara Off Perkongsian Posting Instagram Ke Instagram Story | Salam korang, jumpa lagi tengahari ni kita. Ok semalam KakYa ada kongsi mengenai cara untuk kongsi post kita atau post awam orang lain ke instagram story untuk korang, harini KakYa nak bagi tutorial cara untuk korang off perkongsian posting instagram korang. Jika korang punya instagram berstatus AWAM, ini bermakna orang lain di luar sana boleh kongsikan posting korang ke instagram story milik diaorang.

Tapi jika korang rasa tak berminat untuk berkongsi ada baiknya korang matikan terus keupayaan untuk orang lain berkongsi semula posting korang. Caranya senang dan mudah jer. KakYa ajar korang satu persatu. Ready to go okey! Jommmm kita ...

Cara Mematikan Perkongsian Semula Posting Ke Instagram Story

KakYa yakin tak semua orang suka bila posting  mereka kat instagram dikongsi semula oleh orang awam  tanpa kebenaran. Kalau setakat 1 atau 2 posting masih ok la lagi takde gangguan la kot. Tapi bila selalu sangat si polan ni duk kongsi posting kita, sedikit sebanyak rasa rimas tu ada la kan. Jadi kalau korang rasa rimas dah tengok si polan ni duk kongsi posting instagram korang sesuka hati, ada baiknya korang Off jer fungsi perkongsian tersebut. Camne nak buat? Korang refer kat gambar gambar KakYa kat bawah ni.


Tutorial Instagram , Tips Instagram

Mula mula sekali pergi kat profil instagram korang dan ketik pada ikon tiga jalur kat belah kanan dan ketik ikon yang macam roda bergerigi (ketetapan) kat sebelah bawah.

Tutorial Instagram , Tips Instagram
Dah siap ketik ketik kat situ, korang ketik kat bahagian privasi dan keselamatan

Tutorial Instagram , Tips Instagram

Pastu akan keluar cam gini. Korang ketik lagi pada bahagian perkongsian semula ke cerita.


Tutorial Instagram , Tips Instagram
Bila korang dah klik perkongsian semula ke cerita akan keluar satu butang cam kat dalam gambar atas ni. Korang off kan jer butang tersebut. Ni KakYa dah offkan. 


Tutorial Instagram , Tips Instagram

Bila korang dah offkan, nanti kat bawah tempat yang ada tulisan "Add Post to your Story" kat dalam bulatan atas ni akan keluar "Only you can do this". Ha dah berjaya dah korang buat. 

Senang jer kan. Budak tahun 1 pon boleh buat ni. Nanti jangan lupa cuba ya. Terima kasih sudi baca perkongsian KakYa. Nanti ada masa dan ketika KakYa menulis lagi. Jangan lupa singgah okey!

Artikel Menarik yang Lain

2 Sahabat Setia

  1. terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  2. Thankyou for this sharing!

    Jemput blogwalking ke blog saya :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.