Apabenda DuckDuckGo Ni!

April 24, 2019

Apabenda DuckDuckGo Ni! | Semalam masa KakYa tengah belek belek stats blog sambil jenguk reffering sites KakYa ada nampak satu url yang sebelum ni tak pernah muncul kat reffering sites blog KakYa. Url duckduckgo.com ni memang menarik hati KakYa untuk klik. Sebab apa tau, sebab bila KakYa sebut duckduckgo tu rasa cam kelakar jer bunyi dia. KakYa tertanya tanya la jugak, ni website tentang itik ke, tentang haiwan peliharaan ke , nak jugak KakYa tahu. Tapi bila KakYa klik jer link url tu lain pula jadinya. Tersasar jauh tanggapan KakYa sebelum ni. 

DuckDuckGo

Seyesly ni kali pertama KakYa dengar mengenai DuckDuckGo. Rasa cam canggung sikit la sebab sebelum ni memang tak pernah tahu akan kewujudan DuckDuckGo . Ok nak bagitau kat korang, DuckDuckGo sebenarnya adalah sebuah enjin carian untuk web yang fungsi asasnya sama seperti Google, Yahoo dan jugak Bing.

DuckDuckGo adalah enjin carian yang memberikan penekanan dalam perlindungan privasi pencari. DuckDuckGo berbeza dengan enjin carian yang lain kerana ia tidak memprofilkan para penggunanya dan dengan sengajanya memaparkan hasil carian yang sama untuk istilah carian yang diberikan.

Ia juga menekankan aspek dalam mendapatkan maklumat daripada sumber terbaik berbanding sumber kebanyakan, menjana hasil carian daripada tapak-tapak yang menjadi tumpuan seperti Wikipedia dan daripada perkongsian dengan enjin carian lain seperti Google, Bing, Yandex, Yahoo dan WolframAlpha.

DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo
Logo DuckDuckGo 

Ciri Ciri DuckDuckGo 

KakYa kongsikan beberapa ciri penting mengenai DuckDuckGo untuk korang.

▪ DuckDuckGo tidak mengumpul, menyimpan  atau berkongsi maklumat peribadi penggunaa mereka. 

▪ DuckDuckGo tidak mengikuti korang dengan iklan. Ini kerana DuckDuckGo tidak menyimpan sejarah carian korang. Jadi takkan ada maklumat yang boleh dijual kepada pengiklan.

▪ DuckDuckGo tidak akan menjejaki korang masuk atau keluar dalam mod penyemakan imbas peribadi tetapi enjin carian lain menjejaki carian korang walaupun korang berada dalam pelayaran mod peribadi . 

Siapa Pencipta DuckDuckGo 

DuckDuckGo telah dicipta oleh Gabriel Weinberg dan telah dilancarkan pada 25 September 2008. Kalau ikutkan dah 11 tahun enjin carian ni bertapak kat mukabumi tapi KakYa baru jer tahu. Syarikat pengendali DuckDuckGo berpusat di Paoli, Pennsylvania, Amerika Syarikat dan mempunyai 20 orang pekerja.

Nama syarikat ini berasal daripada permainan kanak-kanak, duck, duck, goose. DuckDuckGo lebih dikenali dengan slogan berbunyi "Enjin Carian Yang Tidak Menjejaki Anda". Jom beralih ke DuckDuckGo dan kembalikan privasi korang! Tiada penjejakan, tiada penyasaran iklan, hanya mencari.

Google tidak memasukkan DuckDuckGo dalam senarai lalai pilihan enjin cariannya memandangkan Google menganggap DuckDuckGo sebagai 'pesaing utama' dalam arena pencarian. Jadi kalau korang nak gunakan DuckDuckGo dan ingin tambahkan DuckDuckGo ke Chrome korang perlu lakukan dengan hanya beberapa klik sahaja;

DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo


• Buka laman web DuckDuckGo dalam tab atau tetingkap baru.
• Klik butang 'Gunakan di Chrome'
• Klik butang 'Tambah ke Chrome'

DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo

• Di Chrome, pergi ke ' Tetapan > Mesin Carian > Urus'
• Cari DuckDuckGo
• Klik butang 'Buat Lalai'

DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo


DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo




DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo


DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo

Apakata korang cuba DuckDuckGo sebagai search engine di hp dan juga komputer korang  sekarang jugak. KakYa dah cuba guna DuckDuckGo sejak semalam.  Bukan apa nak try  la jugak tengok ok ke tidak enjin carian DuckDuckGo ni. Kalau ok KakYa akan terus guna DuckDuckGo jer la pasni.

!bang DuckDuckGo

Oh ya sebelum KakYa lupa, KakYa nak bagitahu kat korang di samping isu privasi, terdapat satu lagi ciri yang membuat KakYa beralih dari Google ke DuckDuckGo iaitu, !bang. !bang ni seperti arahan pendek yang korang boleh tambahkan sebelum kata carian untuk mencari terus di laman destinasi.  !bang akan mempercepat serta mempermudahkan lagi pencarian korang.  Boleh refer gambar kat bawah.

DuckDuckGo, Enjin Carian Terbaik DuckDuckGo, Search Engine, Laman Web DuckDuckGo, !bang DuckDuckGo

Contoh arahan
▪ !akifimtiyaz - macam yang KakYa klik kat gambar atas tu bila KakYa tulis !akifimtiyaz dan search terus keluar keyword 'akifimtiyaz'.

▪ !instagram lyaakifimtiyaz - akan terus keluar ke laman instagram lyaakifimtiyaz.

DuckDuckGo melakukan pencarian bukan hanya lebih cepat tapi selesa dan apa yang penting kat sini, privasi korang terjaga. 

Nota: Ini bukan review berbayar. Tulisan sekadar pandangan  KakYa mengenai DuckDuckGo sahaja takde kena mengena dengan pihak lain. Harap maklum.

Artikel Menarik yang Lain

0 Sahabat Setia

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.