❤ ‪#‎TazkirahRamadan ‬: Miskin Tetapi Kaya ❤

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Rabu Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat...

Miskin Tetapi Kaya 


Dari Abu Hurairah r.a katanya: ”Yang disebut orang miskin itu bukanlah peminta-peminta yang diberi orang satu atau dua buji kurma atau sesuap atau dua suap makanan. Tetapi sesungguhnya orang miskin itu ialah orang yang tahu menjaga diri (dari meminta-minta). Jika kamu mahu bacalah firman Allah SWT “…. mereka tidak meminta-minta kepada orang ramai dengan mendesak-desak …”(al-Baqarah:273)

Setiap insan di dunia ini bercita-cita untuk menjadi kaya raya.Dalam Islam seseorang itu tidak dianggap kaya hanya dengan memiliki harta yang banyak,tetapi kaya yang sebenar di samping ia mempunyai harta ialah bila memiliki jiwa dan hati yang jauh lebih mulia dari hartanya itu.

Orang yang miskin tetapi kaya maruah tidak bergantung harap dan belas kasihan daripada orang lain. Sekalipun tidak berharta ia tidak menunjukkan kelemahan dan kekurangannya itu dengan cara mendesak,meminta-minta sedekah daripada orang lain tetapi berusaha memperbaiki nasib dirinya dengan segala tenaga dan upaya,melakukan sebarang pekerjaan yang halal untuk mencari rezeki. 

Al-Quran ada menyebutkan sebagaimana yang disebutkan dalam hadith di atas maksudnya:”(Pemberian sedekah itu adalah bagi orang-orang fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam) yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya); mereka itu disangka; orang kaya-oleh orang yang mengetahui halnya kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta,.Engkau kenal mereka dengan (melihat) sifat-sifat dan keadaan masing-masing, mereka tidak meminta kepada orang ramai dengan mendesak-desak.Dan (ketahuilah) apa jua yang kamu belanjakan dari harta yang halal maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya.” (al-Baqarah:273)

Islam amat membenci kemiskinan kerana ia boleh membawa kepada kekufuran. Malah bagi sebuah negara yang kaya,maju dan membangun rakyatnya harus dididik untuk menabur kebajikan,sebagai tempat si kaya berbudi,si miskin dirai dan dibantu bukan tempat di mana kesenangan hanya berkisar pada si kaya manakala si miskin terus merana.

 ‪#‎TazkirahRamadan


Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. Hebatnya menjadi kaya dan membantu orang yang memerlukan..

    BalasPadam
  2. Betul kak! Saya setuju. Rezeki seharusnya dikongsi kepada mereka yang memerlukan :)

    BalasPadam
  3. Rahsia kaya bertambah kaya adalah keikhlasan dlm memberi.. subhanallah...

    BalasPadam

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.