♥ Mari Belajar Bahasa Terengganu - KETIK -♥

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Isnin Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat...


Mengikut pakar bahasa...perkataan KETIK adalah satu perkataan Melayu yang berasal dari Terengganu dan masih digunakan secara meluas didalam nahu loghat Terengganu ..


Makna perkataan KETIK sukar dinyatakan secara jelas...namun ianya boleh difahami melalui contoh ayat berikut :

Pada suatu petang,ketika Nasri sedang KETIK kuku,beliau telah diKETIK oleh seekor ular.Bisa ular tersebut sungguh dahsyat sehingga suhu badan Nasri jadi panas KETIK.Kawan beliau iaitu Shaari,membawa beliau ke hospital,namun terpaksa berhenti di Plaza R&R Ajil kerana Shaari tak tahan nak kencing KETIK-KETIK..

OK itu saja untuk kali ini..Harap sahabat Lya faham la ya bahasa Terengganu ni....Kalau tak berapa nak faham boleh tanya ya..Nanti kita buat ayat baru..


Catat Ulasan

20 Ulasan

  1. Tak tahan nak kencing ketik-ketik...hehheheh memula faham pastu x berapa nak faham dah...faillll la juju hehhehe

    BalasPadam
  2. ketik kuku. kalau dekat pahang ketip rasanyaa. hahaah :P

    BalasPadam
  3. Hehee.. sampai bab kencing tu saya jadi konpius pulak... :D

    BalasPadam
  4. hahaa.. ingatkan getik tadi.

    BalasPadam
  5. Kelakar juga few words from bahasa Terengganu ni yer hahaha. Ketik tu bunyi macam gedik/getik

    BalasPadam
    Balasan
    1. kETIK tu satu perkataan yang banyak maksud..hehe mmg kelakar..

      Padam
  6. baca contoh tu macm faham mksud ketik tu hehehe

    BalasPadam
  7. Mcm petik2 or tekan2 klau bhs lya

    BalasPadam
  8. alkisahnya multi purpose perkataan 'ketik' ni ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu syida..satu perkataan maksud dia lain2 ikut ayat yang digunakan..

      Padam
  9. Wah satu perkataan banyak maknanya Lya , unik ni .

    BalasPadam
  10. amboi one word tapi maksud macam2.. yang ketik kuku tu paham la..
    'ketik' last tu tak berapa nak faham ahaha..

    BalasPadam
  11. hahaha ketik2 ye...
    sllu ayu sebut kene ketik nyamok kene ketik semut jah

    BalasPadam

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.