Umi Masak Apa Arini ? Umi Masak Bebola Daging Berkuah...

Salam Ukhuwah Fillah...
Selamat Malam Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua...

Anak Umi yang paling kecik bila balik sekolah tempat paling dia suka tuju semestinya DAPUR ..Balik jer dapur la yang dituju.Ok arini balik sekolah terus masuk dapur..Umi,masak apa arini ??.. Umi tengok muka dia..Dia tengok muka Umi.Umi senyum sengeh senyum sengeh ..Umi tak masak lagi la Akif,Pak Cik yang jual ikan tak datang lagi.Umi baru masak nasi... Dia buat muka monyok.Akif laparla Umi nak makan nasi..Alahai anak sorang ni masa lauk takde ni la dia gaduh nak makan nasi.Biasa dia tunggu Kakakdan Abang dia baru la makan.Arini nak makan nasi awal la pulak..Umi nak buat apa nie...


Umi bukak peti ais jumpa Bebola Daging RAMLY..Umi angkat tunjuk kat dia..Ok boleh katanya.Nak masak apa ni Akif ?? Ala Umi la fikir nak masak apa.Akif nak makan jer.Huhuhuhuhu..Takkan la nak goreng jer mana sedap nak makan ngan nasi..Jadi Umi fikir punya fikir Umi cakap Umi nak buat lauk campakjer la ...Cepat siap...Anak Umi pon boleh makan cepat2.

Ok tangan Umi ni laju jer ketung ketang ketung ketang kat dapur..Taraa dah siap Umi masak tak sampai pon 20 minit .Kejap jer dah siap .Apalagi dah siap Akif terus makan ngan nasi putih.Tapi kan kan kan Umi tatau la nak bagi nama apa kat masakan Umi ni...Fikir sekali lalu Umi letak namanya ''Bebola daging Berkuah'' ..Hikhikhik macam Chef terkenal pulak main bagi nama bagai ...

Inilah masakan Umi yang tak seberapa untuk anak Umi yang tengah lapar tuuu ...


Lya ada upload gambar ni kat instagram..Tak sangka pulak Sis Kathy Arbain tanya resipi ni .Alahai Lya rasa cam nak ketawa jer..Sebab apa tau sebab Lya buat ni main campak2 jer Sis..Tapi Lya tulis sikit la resipi kat sini hokeyy Sis ..Harap2 Sis Kathy puas ati la yerrr ..Kalau tak sedap jangan marah marah tau ..Ni resipi simple jer ni ..

Resipi Bebola Daging Berkuah 

Bahan-Bahan 
- Bebola daging RAMLY
- Bawang merah
- Bawang putih 
- Cili padi 
- Kacang panjang
- Bunga kobis
- Cili benggala merah dan hijau
- Tomato
- Sos Cili 
- Sos Tiram
- Kicap
- Garam & gula secukup rasa

Cara Memasak 
- Goreng bebola daging dengan sedikit minyak dan toskan
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih sekali dengan cili padi
- Tumis dengan minyak yang sedikit hingga naik bau
- Masukkan sos tomato,sos cili ,sos tiram serta kicap dan sedikit air 
- Gaul sebati dan masukkan bebola daging tadi..
- Masukkan kacang panjang,bunga kobis,cili benggala dan akhir sekali tomato..
- Masukkan garam dan gula secukup rasa ...Ok siap !!!

Ok tu jer cara nyerr ..memang simple sebab ni masakan nak cepat tak yah tunggu lama2 dah siap ..Senag,mudah,jimat masa,lazat dan berkhasiat ..Yummy yummy....


Catat Ulasan

12 Ulasan

  1. Yg msk campak2 tu la yg sdp kak

    BalasPadam
  2. wahhh... sedapnya.. nasib mama dah makan tadi...

    BalasPadam
  3. Air tangan ibu masak apapun sedap sebenarnya. masak lah dari hati insha Allah ternaik..

    BalasPadam
  4. campak2 gak yg sodap taw heheheh anyway thanks for sharing

    BalasPadam
  5. ahh sedapnye.. baru nak tanye resepi.. oke.. nanti nak try buat.. :)

    BalasPadam
  6. Wahh tengok ni time2 tengah hujan ni mmg menyelerakan... best.. :D

    BalasPadam
  7. kira masak ala paprik jugak ni kan..sedap juga :)

    BalasPadam
  8. Sedapnya sis...teringin pula Diana nak mencuba resepi sis ni....terima kasih kongsi resepi ini sis....

    BalasPadam
  9. Yeaa. Blh buat esok resepi nih.. Hehe

    BalasPadam
  10. Woww..super mommy.
    X sampai 20 min ketung ketang dah.siap:)

    BalasPadam
  11. Best ni..mesti Ajik suka kalau mama dia ni masak.

    BalasPadam
  12. Simple pun, tapi sedap. Hehehe. :D

    BalasPadam

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.