❤ Manfaat Berdoa ❤

January 04, 2014

Segala puji bagi Allah. Selawat dan salam semoga sampaikan kepada Nabi Muhammad  s.a.w, keluarga dan semua sahabatnya.

Tahukah anda bahawa doa adalah tali penghubung antara seorang hamba dengan Allah dan si hamba tidak dikatakan jujur dalam berdoa melainkan apabila ia jujur dengan Allah.

Ketika kesusahan melilit maka anda tidak mendapat (penolong) selain Allah. Ketika musibah menghimpit maka anda tidak mendapat penolong, pembantu dan pemberi petunjuk selain Allah. Banyak manfaat doa. Antaranya ialah :

Pertama: Menampakkan ketauhidan

Seorang manusia yang paling agung ketauhidannya kepada Allah adalah yang paling banyak berdoa. Oleh kerana itu berdoa adalah bukti adanya jalinan hubungan dengan Allah.

Kedua: Jujur dalam ibadah

Dengan berdoa, anda jujur dalam beribadah kepada Allah dan dekat dengan-Nya. Oleh yang demikian, orang yang berdoa kepada Allah dengan suara perlahan menunjukkan bahawa dia percaya kepada Allah.

Ketiga: Meraih cinta Allah

Hamba yang paling dicintai Allah adalah yang paling dekat-NYa dan yang paling banyak berdoa. Kaum muslim, manusia yang paling dicintai Allah adalah yang paling banyak berdoa.

Keempat: Kedekatan hamba kepada Allah

Bila seorang hamba banyak berdoa maka dia akan merasa dekat dengan Allah dan inilah tingkat ihsan yang merupakan tingkat yang paling agung yakni : “Hendaklah engkau menyembah Allah seakan engkau melihatNya dan bila engkau tidak melihatNya, maka Dia melihatmu.”

Kelima: Percaya dengan janji Allah

Orang yang percaya dengan Allah akan banyak berdoa, sedang orang yang gagal, kalah dan ragu-ragu sedikit berdoa.

Keenam: Mengusir syaitan

Sebab syaitan akan terusir dari orang yang berdoa.

Banyaklah berdoa, angkatlah tanganmu apabila berdoa, mintalah kepada Allah pertolongan dan kebaikan dan dalam ucapan dan perbuatan, berdoalah dengan nama-nama dan sifat-sifatNya dan berselawatlah kepada Nabimu waktu engkau berdoa.

Ingatlah…
Bila anda meminta kepada manusia, mengetuk pintunya dan minta kepadanya dengan berulang-ulang, maka dia akan marah kepadamu. Sedangkan Allah, tiap kali anda meminta kepada-Nya maka tiap kali itu pula Allah mencintaimu, kerana anda bersandar kepada-Nya.

Wallahualam.
SaYaNg SelaLu ,
Lya 

Artikel Menarik yang Lain

0 Sahabat Setia

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.