❤ Bagaimana Menangani Serangan Jantung Ketika Berseorangan ❤

December 28, 2013

Andaikan sekarang sudah pukul 7:25pm dan anda dlm perjalanan balik seorang diri selepas hari bekerja yang luar biasa sibuk nye.

Anda benar2 penat, gelisah dan kecewa.

Tiba2 anda rasa sakit yg menyucuk di bahagian dada yg mula menular ke lengan dan ke atas di bahagian rahang muka.

Anda hanya 5 batu daripada hospital yg terdekat. Malangnya anda tak pasti anda akan sempat sampai @ pun tidak ke hospital tersebut.

Anda tlh dilatih utk melakukn CPR, tetapi tidak diajar cara untuk melakukan CPR ke atas diri sendiri...

Kebanyakan org berseorangan ketika diserang sakit sakit jantung. Tanpa pertolongan, mereka yg menghadapi masalah ini - jantung berdegup tidak menentu dan mula rasa hendak pitam, hanya mempunyai masa 10 saat sahaja sebelum pengsan.

Walau bgaimanapun mangsa boleh membantu diri sendiri dgn batuk berulang kali secara kuat dan berterusan. Tarik nafas dlm2 sebelum batuk dan batuk mesti lah dlm dan berpanjangan seperti semasa anda ingin membuang kahak yg ada jauh di dalam paru2.

Menarik nafas dan batuk ini mesti diulang lebih kurang setiap 2 saat tanpa henti sehingga bantuan dtg @ sehingga jantung berdegup normal semula.

Tarikan nafas yg dalam membawa oksigen ke dlm paru2 & mekanisma batuk mengepam jantung dan memastikn darah terus beredar.

Tekanan ke atas jantung akibat gerakan batuk ini juga membantu jantung berdegup dgn ritma yg normal semula. Dgn ini mangsa serangan jantung sempat dan berupaya untuk ke hospital sendiri.

Bantu org lain dgn menyebarkn mesej ini kpd seramai yg mungkin. Ia boleh menyelamatkn 
nyawa seseorang.

SaYaNg SeLaLu ,
Lya ❤

Artikel Menarik yang Lain

0 Sahabat Setia

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah. Terima Kasih Sudi Singgah Dan Tinggalkan Komen.