❤ Kemahiran Berfikir Aras Tinggi ( KBAT ) ❤

February 07, 2015

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Sabtu Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua...

Semalam Lya dan Insyirah anak sulung Lya duk buat latihan Matematik untuk Tahun 5.Tetiba Insyirah sibuk duk tanya itu ini itu ini kat satu soklan yang dia tak berapa nak faham.Soklan KBAT katanya.KBAT huhuhuhu Umi..Umi pulak masa tu tekak tersalah urat nak fikir aras tinggi pon tak boleh apalagi aras rendah huhuhu.Naik pening camner  nak ajar aduhaiii.Tapi nasib baik jugak la Umi dia ni ada ramai kawan kat group WhatsApp.Jadi alternatif nyer Umi snap gambar dan hantar kat tiga group aktif hehehe.Tak sampai 10 minit,terus dapat jawapan siap sekali dengan detail. Alhamdulillah ..Terima kasih kepada semua penjawap tepat..Hahaha ada ker ayat penjawap tuuu..Boleh ler belasah jer..


http://akifimtiyaz3.blogspot.com/

GROUP PERTAMA 

[11:44, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Adoiiiiiiiii
[11:44, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Saper terer math
[11:44, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tlg jap
[11:44, 06/02/2015] KBBA Nanizati: Soalan dr mana tu?
[11:47, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Soklan ank sekolah
[11:47, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tahun lima huhuhu
[11:47, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Umi pon takleh nk ajar ni Huhuhuhuhu
[11:47, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Sape tahu mintak pandangan
[11:52, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 692763
[11:52, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Eh silap
[11:52, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Hafiz camne cara
[11:52, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 692673
[11:52, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Nak tau cara
[11:53, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Point 1 relate dengan point no 3 antara 500,000 - 800,000..
[11:54, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Hujung dpn 2x yg blkg
[11:54, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 5,6,7,8.. ambik 6 sbb 6/2=3
[11:54, 06/02/2015] KBBA Nanizati: Susahnya soalan darjah 5 dah mcm tu
[11:54, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 6 depan.. 3 blkg
[11:54, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Point no.2.. letak terus 9
[11:55, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Point no.4.. ada digit (2).. tp kedudukan kat no.2000.. digit ke-4
[11:56, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Totalkan semua.. then 33-(jumlah no yg dpt td)..13.
[11:56, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 6+7=13
[11:57, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Point no.5 kecik depan.. so 6 diikuti 7
[11:57, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Gilo soalan sekolah rendah cmni
[11:57, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ank kita duk garu kepala dah tanya camner nak buat lau tak tahu cara jap lg nk ajar cara hafiz ni suh bg dia faham
[11:58, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tu laaa kesian kt ank I
[11:58, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Selalu nangis2
[11:58, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Sbb tertekan tgk soklan huhuhu
[11:58, 06/02/2015] KBBA Razi: Ini bukan soalan utk budak darjah 5, yg dah beso ni.pun stress... 😓😓😓
[11:59, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Huhuhuhuhu kesiannn dia hari2 hadap benda ni huhu tuo2 dpt soklan gni huhu
[11:59, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Owh silap
[11:59, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: 692583
[11:59, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Beza 3.. kecik depan besar blkg
[12:00, 06/02/2015] KBBA Hafiz Rahim: Ni mcm add math dh.. subjek kebarangkalian. Hahaha

Ok yang kat atas tu Blogger Hafiz Rahim yang tolong ajar detail camner dapat jawapan.Thanks Hafiz..Hafiz orang pertama yang bagi jawapan..Terer maths la tuu..


Oleh kerana Umi dia ni hantar kat tiga group makanya semua group sudi pulak nak tolong..Satu group lagi Blogger ArzMoha yang tolong hehehe.Arz siap tolong send gambar lagi untuk lebih faham.Tq so much sahabat..

GROUP KEDUA
[11:45, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tolong jap ajar camne cara nk jawap soklan ni
[11:48, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Perghh soalan kena byk fikir
[11:49, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Soklananak kak lya ni tahun lima
[11:49, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Umi pon poning dah nie
[11:57, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: 692583
[11:58, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Macam buat silangkata
[11:58, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Dia bagi dah klu
[12:00, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Huhuhu cer citer camne arz buat
[12:01, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Hehe jap bagi gambar
[12:01, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Ikut ja klu dia bagi
[12:03, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ok send gambar
[12:15, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Hahaha clear tak
[12:16, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ok ok nk tgk jap nk ajar insyirah pulak ni
[12:16, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Paham tak siap arrow lagi
[12:16, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Dan ikut klu
[12:16, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ok ok tq so much
[12:18, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Pning dohhh umi insyirah huhuhu
[12:19, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Soalan matematik sekarang memang pening
[12:20, 06/02/2015] Blogger ArzMoha: Budak-budak diajar fikir diluar kotak bukan sekadar tambah tolak


GROUP KETIGA 
[11:46, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tolong jap
[11:46, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Sapa pandai math
[11:46, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ajor camne nok dpt jawapan
[11:49, 06/02/2015] Khairul Izham Ayoh Ngah Harun: 😲😲fenim tgk soklan angah
[11:49, 06/02/2015] Wan Omar: Sabo kita tgh kire
[11:50, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Jgn kira jer kita nok tau cara jgok
[11:50, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tgh ajor anok ni
[11:50, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Yoe Huhuhuhuhu
[11:50, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Kak g pah kira tlg send gambo guane cara dapat tuuu
[11:51, 06/02/2015] Sue Suja: Mcm solan kat u
[11:51, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Kita tggu ni kita wak soklan lain dlu laaa
[11:51, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Huhuhu tu la sue
[11:51, 06/02/2015] Sue Suja: Soaln joh brp ni
[11:52, 06/02/2015] Sue Suja: Ptutla bdak2 leni cerdik solan bise dh
[11:53, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Huhuhuhu soklan math aina ni sue
[11:54, 06/02/2015] Sue Suja: Kt Mak Pok plok pening nk ngajo
[11:54, 06/02/2015] Khairul Izham Ayoh Ngah Harun: tahun5 soklan ssh dh
[11:54, 06/02/2015] Khairul Izham Ayoh Ngah Harun: huhuhu
[11:59, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Tu laaa huhuhu
[12:03, 06/02/2015] Sue Suja: Ngisla ank jwb soalan
[12:04, 06/02/2015] Khairul Izham Ayoh Ngah Harun: kite adok anok pn nk jwb sdri pn ngis dh ni
[12:04, 06/02/2015] Khairul Izham Ayoh Ngah Harun: hahhahaa
[12:10, 06/02/2015] Wan Omar: 692583
[12:13, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Ok abg ma
[12:13, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Cara kire guane
[12:13, 06/02/2015] Akif Imtiyaz: Gambor plsss
[12:19, 06/02/2015] Wan Omar: Oik tengoklh tu cara kira tu
[12:20, 06/02/2015] Wan Omar: Org jawab dah tu 


Ok paling last bagi jawapan group sepupu sepapat Umi Insyirah.Siap bagi gambar lagi tu tapi tak sedetail gambar Blogger ArzMoha hehehe..Alhamdulillah Terima kasih semua yang sudi membantu..Pasni lau ada lagi soklan pening kepala I tanya U Olls la yer ..KBAT KBAT KBAT KBAT lerr sangattt ..Nanti kena belajar KBAT la Umi hehehe..


Artikel Menarik yang Lain

20 Sahabat Setia

  1. Replies
    1. Tq Bonde ..Hahaha kena jadik Cikgu tuk anak2 ..

      Delete
  2. Singgah sini

    https://www.blogahbar.tk/2015/02/belajar-seo.html

    https://www.bajusweetmuslimah.tk/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html

    ReplyDelete
  3. berdasarkan apa yang kakak-kakak ipar, biras-biras dan adik ipar saya kata yang mana semuanya cikgu belaka. Soalan sekarang lebih mengajar pelajar untuk mengaplikasikan tambah tolak darab bahagi. bukan lagi direct soalan. saya pernah dapat solan lagi susah. sampai tak reti nak jawab hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu kan kan kan tu la kesian pulak kat budak2 sekarang ni kena fikir aras tinggi tuuu ..Tapi takpe la janji diaorang boleh jawap dengan tenang udah lerr

      Delete
  4. pcl tgk.Lya tanya...tapi otak xleh fikir samapai ke situ lalu diam membisu..hebat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama la otak tengah tepu dah masa tu takleh KBAT sangat hehehe ...

      Delete
  5. terer math belaka nie..huhu... lepas nie xpaham kak lya boleh tanye dieorang..hikhik

    ReplyDelete
  6. tak mampu nak tolong semalam. hahah. ^^

    ReplyDelete
  7. Huhu x pernh plak lya tahu ni, skrg baru tahu sedikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kena ambik tahu gak ni Lya...

      Delete
  8. Alhamdulillah... semoga sentiasa dipermudahkan segalanya... aamiin.. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.