❤ Sayang Anak ... Usah Bagi Motorsikal ke Sekolah !!! ❤

May 20, 2014

Salam Ukhuwah Fillah ...
Selamat Petang Sahabat ...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Pesanan daripada Dr Shukri Abdullah..
kalau sayang anak jangan bagi motor kat anak-anak remaja 

SEKALI LAGI ....
SAYANG ANAK JANGAN BAGI MOTORSIKAL KE SEKOLAH !!!


Entahlah ... mak bapak sekarang.
Rumah tak jauh dengan sekolah.
Anak mudah saja diberi motor.
Kerana anak orang lain dapat motor.

Dalam 10 anak, hanya sorang yang dapat motor betul2 mamanfaatkannya
untuk pelajaran...

9 dari 10 ...
-- Dengan motorlah mudah merayau
-- Dengan motorlah belajar buang masa
-- Motor bukan untuk bantu mereka belajar
-- Motor bantu mereka berseronok
-- Motor menambah risiko keselamatan kerana cara mereka menunggang

Kalau diberinya motor:
Diletakkan syarat
--- Syarat agar prestasi akademik semakin meningkat
--- Syarat agar hanya guna untuk ke sekolah dan aktiviti sekolah
--- Syarat menunggang dengan cermat
--- Dan lain-lain syarat .... pada masa boleh diterima.

SEKALI LAGI
SAYANG ANAK ... USAH BAGI MOTOR KE SEKOLAH !!!

Biar mereka kayuh basikal.
Mereka masih muda.
Mereka masih kuat.
Jangan bagi kesenangan tanpa tanggungjawab.
Banyak dah Ckgu yang buat pengawasan peperiksaan tengok meja kosong
... Hanya diberitahu bahawa "Dia meninggal kerana accident motor Cikgu"


Artikel Menarik yang Lain

15 Sahabat Setia

  1. Yang ni saya setuju 1000000000% ...saya dulu dah dekat SPM bru g ngan motor..tu pun sebab sekolah dekat 15km dr rumah..n tu pun lepas berapa kali tukar beskal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheehehe jauh tu 15 km ..kalau jalan kaki mau semputtt tu huhuhu ...
      Ok la dpt tukar beskal ke motorsikal utk kemudahan ..Merempit tak mas tu Khamsi ??

      Delete
    2. merempit? Ofkos la.. tu yang saya cukup tak suka dah kalau mak ayah bagi motor lepas dapat result cun PMR. Nasib baik Dia kasi saya sedar awal dan tak terlibat teruk. banyak cerita masa kat atas jalan. Eksiden tak payah cakap...bersepah. Pecah kepala, putus kaki dan mati benda biasa. Tu y wt saya uturn. Ingat taw kak, anak dah besar jangan la bagi motor..

      Delete
    3. Mujur la cepat tersedar kan ..Kalau tak entah apooo nak jadi ler heheehe ..
      Sedar cepat2 ni boleh la lg nak UTURN tapi kalu sedar lewat alamaknyerr tak berguna lagi .. Takut sgt bila dgr tentang kemalangan ...sgt2 takut ..Akak kalau duk dlm kereta kan jln jem pastu tahu kat depan nun kemalangan bila dekat 500 meter lg nak sampai mmg tutup mata rapat2 lerr mmg tak penah tgk huhuhu ,,,takuttt ...Minta jauh la semua tu..Ehh akak ingat tak bagi la anak2 motorsikal ni biar dia blajar kayuh basikal hahahaha ..

      Delete
    4. hehe.. Kalau tak nak kayuh, ayah die hantar la.. xpon g ngan bas sekolah.

      Delete
  2. parents sy terlampau sygkan sy sampai motor or even kereta pun tak dapat haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee takpe la lainkali bila dah besar beli sendiri hehehe

      Delete
  3. husna yg dah besar ni pon still takut lg naik moto..mcm mana laa budak2 dan mak bapak yg rela hati bg anak2 diorang naik moto..risau taw..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la mcm2 la ibu bapa sekarang kan ..

      Delete
  4. Betul tu....tak boleh sgt bg motor kat budak2 ni..takut kawan budak2 yg bukan2 je. Lgpun skrg kes kemalangan motor mmg byk...bahaya kalau bg budak2 ni naik motor g sekolah...sy pn masa nak abes diploma baru dpt motor. Tu pun hasil kumpul duit biasiswa. Tp abah mmg dah lama nak belikan motor tp tulah ego sgt nak pakai duit sendiri...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ok apa kumpul sikit2 ...Beli hasil titik peluh sendiri ni lain sikit kan ..Sayang lebih dan lebih menghargai kan Jia ?? Betul tu bahaya ,..dah ler takder lesen nama pon anak2 sekolah bawak motor mana ikut peraturan ..huhuhu

      Delete
  5. saya masuk u baru dapat motor.. itu pun puas merayu.. huhu..

    ReplyDelete
  6. saya sokong. melainkan anak itu jenis habis waktu sekolah terus pulang ke rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lerrbila dah habiss sekolah kalau dah ada motor tak balik rumah terus Arz ..mesti rewang2 dulu laa..

      Delete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.