❤ Resipi :- Coctail Buah-Buahan ..Yummy Sedapnyerrr .. ❤

May 25, 2014

Salam Ukhuwah Fillah ...
Selamat Petang Sahabat ...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Alhamdulillah masih lagi diberi ruang dan juga peluang untuk menaip sepatah dua kata ..Walaupon sebenarnya bukan sepatah dua tapi beratus patah kata dah jadinya ...

Petang ni rasa2 nak share satu resipi yang memang semua orang suka ..tak tau la kot2 ada yang tak suka.Tapi kalau kat umah Lya memang semua suka la .Taraaa ..terimalah Coctail Buah Buahan..
Yummmy yummy sedapnyerr .........


Bahan2 Untuk Buat Coctail Buah Buahan 

 ❤ Susu Pekat 
❤ Susu Cair 
❤ Nata De' Coco
❤ Laici 
❤ Buah2an Dalam Tin
❤ Puding/Sumi



Cara Buat Cactail Buah Buahan

Mula2 sekali campurkan Susu Pekat (Orang lain tak guna susu pekat tapi Lya memang guna Susu Pekat) dan Susu Cair pastu masakkan susu seketika ..Dah agak2 masak masukkan Air Buah2an Campuran, Air Nata De Coco dan jugak Air Buah Laici..Masak hingga mendidih ..Sesetengah orang tak masak pakai campak2 jer semua bahan ..Tapi Lya memang tak pernah buat main campak2 jer sebab kalau buat mesti masak dulu seketika sebab air buah2an dalam tin tu bukan kita boleh percaya sangat.Takut sakit perut .Jadi berhati2 sebelum terkena ... 
Dah siap tutup api dan sejukkan.

Agak2 dah sejuk baru masukkan semua sekali Nata De Coco,Laici dalam tin,Puding/Sumi,dan juga buah2an campuran ke dalam susu yang dah siap di masak tadi ya..Kalau masukkan masa tengah panas nanti jadi berketul2 pulak susu tu.( Pastikan sebelum masukkan semua bahan2 yang Lya sebut tu BASUH DAHULU)
Air dia kita dah masakkan tadi sekali dengan susu kalau kita tak basuh semua tu sama jugak la macam tak masak..Jadi basuh dulu dan sejatkan air baru masukkan ke dalam susu tadi ya ... Lebih selamat untuk keluarga kita ...

Dah masukkan semua kira siap la Coctail Buah Buahan kita tu ...Nak sedap lagi masukkan kat peti ais makan bila dah sejuk..Tapi kalau nak makan time tu jugak tak kisah boleh jer ..Makan jer dah siap2 buat mesti la nak minum/makan kan ?? Jadi minum/makan jer la hehehe ... Nak best lagi masukkan ais kat campuran Coctail Buah Buahan kita.. lagi sedap dan terangkat ... Selamat menikmati Coctail Buah Buahan ya sahabat ....Sedap minum time panas nie ..

Nak sikitt ..meh umah lerrrr ..Bukan sikit banyak nie ...Jom minum/makan ..


Artikel Menarik yang Lain

26 sang pencerita

  1. Sedap buat utk berbuka puasa.tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya kalau kat umah time bulan poser mmg selalu buat ni Sis Khaty ..Memang sedappp

      Delete
  2. Tetibe rase nak nyanyi lagu hafiz 'ombak rindu'. Hahaha..pasal rase teruja bace resepi simple kak Lya ni. Rajin kak Lya buat. Resepi detail lak tuh. XD yeah! Tq kak Lya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheeehe nak bg resipi kat orang jgn kedekut bagi detail terusss..Tq Ismi

      Delete
  3. Zumal pun suka cocktail buah-buahan tapi selalu guna susu cair jer...

    ReplyDelete
  4. Memang sedap!! Rasa masam2 manis.. Tambah plak kalau dimakan sejuk..perghhhh.. nyaman.. hikhik.. Budak2 pun suka kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ryna ..mmg sedapp time musim panas nie..

      Delete
  5. Sedapnya dapat makan sejuk² nih.

    ReplyDelete
  6. aishhh sdapnya ni kak kalau makan panas2 di tengahari fuhhh

    ReplyDelete
  7. dah lama tak buat nie....nak kena buat.....

    ReplyDelete
  8. Memang sedap kalau dapat sekarang ni! Meleleh air liur dibuatnya nih! huhu...

    ReplyDelete
  9. Srdap makan time musim pnas kn..

    ReplyDelete
  10. amboihh sedapnyaa..
    tak pernah lg nih buat coctail buah..
    klau dpt buat pon mcm best jgak..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn tak buatt..sedap ni Husns..

      Delete
  11. fuhh sedapnye sis...pos sini sket...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhu klau lerr dekat..dah lamerr htr huhuhu..jauh la Wan...

      Delete
  12. sodapnya,,,tyy tau makan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu kena la blajar buat Ty ..hehehe

      Delete

Assalamualaikum ...Salam Ukhuwah Fillah ..
Terima Kasih Sudi Singgah ..Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen ..