❤ Dutch Lady Tampil Memberi Kenyataan Isu Gambar Susu Melayokan Yang Tersebar Di Facebook ❤

May 12, 2014


Salam Ukhwah Fillah ...
Selamat Pagi Sahabat ...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Baru2 ni tersebar satu status dan beberapa keping gambar bendasing yang meloyakan dalam kotak susu Dutch Lady kat Fb & media sosial yang lain. Wanita yang memuat naik status dan gambar2 tersebut iaitu Puan Nazlinda Mashtuki mendakwa terdapat kandungan bendasing meloyakan yang ditemui dalam kotak susu tersebut setelah kotak susu itu dibuka selama 4-5 hari dan diletakkan dalam peti sejuk. Status dan gambar tersebut telah dimuat naik pada dinding facebook beliau pada 5 May 2014.


Lya Print Screen  Dari Facebook Nazlinda Mashtuki ..
Berikutan dakwaan daripada pihak pengadu ..Dutch Lady telah tampil memberikan penjelasan mengenai kejadian tersebut...Kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Dutch Lady pada 8 May 2014 ..


Jawapan daripada pihak Dutch Lady mengenai perkara tersebut ... Kenyataan dikeluarkan pada 10 May 2014..

Lya Print Screen Kat Page Dutch Lady Malaysia 
Tapi kan setahu Lya la kan kalau kita dah bukak kotak susu tersebut kita kena habiskan minum dalam masa 3 hari jer .. jika lebih dari 3 hari tak tahu la apa jadi ..Lya kalau beli dan dah bukak kotak susu tersebut mmg dlm masa sehari jer habiskan...Mmg tak pernah simpan lama la kat dalam peti ais ..

Terdapat arahan yang jelas pada kotak susu tersebut yang berbunyi ''SELEPAS DIBUKA SILA SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK DAN HABISKAN DALAM MASA 3 HARI'' .Setahu Lya la kan setiap bahan tenusu adalah sangat sensitif dengan suhu dan ianya mudah rosak jika terdedah pada suhu terlalu panas atau kotak tersebut rosak..Tarikh luput yg tertera pada kotak susu tersebut juga hanya valid untuk susu yang belum dibuka atau kotak yang tidak rosak..Bahan tenusu tinggi dengan protein dan ada kemungkinan bila susu tersebut disimpan lebih dari jangka hayat ianya akan membentuk mineral atau bendasing seperti dalam gambar yang pengguna tersebut sebarkan..Walau bagaimanapun ianya diluar pengetahuan Lya sebab Lya ni bukan pakar bab2 susu ... Sekadar membaca coretan2 pengguna yang lain dan juga sedikit  kesedaran Lya mengenai bahan lain juga biarpun di simpan di dalam peti sejuk ia tetap akan rosak atau berkulat bila disimpan terlalu lama atau cara penyimpanannya salah..Jadi sebagai pengguna kita sentiasa perlu pastikan membaca arahan penyimpanan dengan teliti pada kotak minuman atau apa sahaja makanan yang kita beli..Itu pendapat Lya la... Anda pula bagaimana ...


Artikel Menarik yang Lain

14 Sahabat Setia

  1. btol.. bg bahan maknn berasaskn tenusu mmg sensitif pada shu, zara pon kalo lepas buka, xda nk simpan lg mmg abis kan terus..

    ReplyDelete
  2. orang kita byk yg tak alert dgn benda mcm ni..sama macam mcm eye drop untuk mata..sll nya lepas dibuka, kandungan dia hanya tahan sekejap aje tp xingt brapa hari..bahaya kalau hy tgk tarikh luput tp xbaca btul2.tarikh luput tu untuk yg belum dibuka lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuppp bila dah buka dah masuk bab lain ...

      Delete
  3. kalu da tau benda2 ni akn cpt basi, knape la nk biarkan terbuka...

    ReplyDelete
  4. Zumal pernah kerja kedai serbaneka terkenal kat Malaysia nie, yang zumal belajar kalau dah simpan dalam freezer jangan pula simpan diluar pula (tak boleh sekejap sejuk, sekejap tak sejuk) produk tenusu boleh rosak. Kadang2 ada kedai runcit yang off freezer dorang bila tutup kedai pastu besok on balik dan perkara ni boleh sebabkan produk ini rosak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ..huhuhu kdg2 org tak ambik tahu pasal nie ..

      Delete
  5. Biasanya kalau beli mmg tak simpan lama dah buka cepat2 habiskan

    ReplyDelete
  6. masih ade yg tak tahu..dah buka kena simpan dlm freezer..and check tarikh luput juga

    ReplyDelete
  7. betui.. kalau lebih 3 hari mmg tak boleh minum dah.. kene habiskan cepat...

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.