Dengan Siapa SAYA Haram Bersalam .. Nampak Macam Boleh Tapi Sebenarnya Tak Boleh

June 18, 2017

Dengan Siapa Saya Haram Bersalam .. Nampak Macam Boleh Tapi Sebenarnya Tak Boleh | Ok bila lihat pada tajuk macam menarik jer, nampak simple dan mudah tapi berat sebenarnya. Ada sesuatu yang PERLU KITA AMBIL TAHU, AMBIL BERAT dan AMBIL CAKNA. Sebenarnya apa yang KekYa nak sampaikan kat sini pagi ni berkait rapat dengan BERSALAMAN . KekYa ada topik serius pagi ni untuk di kongsi bersama sahabat sahabat KekYa. Selalu sangat terjadi bilamana kekeliruan berkaitan persoalan mahram, aurat dan juga pergaulan dalam keluarga. Semakin menjadi dilema bilamana seseorang individu lelaki atau wanita itu berkahwin dan bilangan ahli keluarga bertambah ramai, semakin perlu untuk kita tahu dan WAJIB untuk kita mengetahui dengan siapa kita boleh bersentuhan dan bersalaman.

Kita bakal menyambut hari raya sedikit masa lagi, jangan pula kita lupa akan kesilapan ini. Sama sama kita tegur menegur sesama kita. Semoga mendapat keberkatan. Jom kita rujuk dengan siapa kita haram untuk bersalam salaman. 

Jika anda seorang lelaki :

Dengan siapa saya HARAM BERSALAM 
1. Ibu angkat
2. Isteri bapa saudara
3. Isteri datuk saudara
4. Isteri abang
5. Isteri adik lelaki
6. Isteri anak saudara lelaki
7. Isteri sepupu lelaki (sebelah bapa/ibu)
8. Sepupu wanita
9. Dua pupu wanita
10. Anak ibu angkat
11. Nenek saudara isteri
12. Isteri bapa saudara isteri
13. Ibu saudara isteri
14. Kakak ipar
15. Adik wanita ipar
16. Isteri abang ipar
17. Isteri adik lelaki ipar
18. Isteri anak saudara ipar lelaki
19. Anak saudara ipar wanita



Jika anda seorang wanita :

Dengan siapa saya HARAM BERSALAM 
1. Bapa angkat
2. Suami ibu saudara
3. Suami nenek saudara
4. Suami abang
5. Suami adik wanita
6. Suami anak saudara wanita
7. Sepupu lelaki (sebelah bapa/ibu)
8. Suami anak saudara wanita
9. Suami sepupu wanita (sebelah bapa/ibu)
10. Sepupu lelaki
11. Dua pupu lelaki
12. Anak lelaki angkat
13. Datuk saudara isteri
14. Bapa saudara suami
15. Suami ibu saudara suami
16. Abang ipar
17. Suami kakak ipar
18. Adik lelaki ipar
19. Suami adik wanita ipar
20. Anak saudara ipar lelaki
21. Suami anak saudara ipar wanita

 

Semoga dengan perkongsian ini kita sama sama dapat memperbetulkan mana mana yang salah. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan kita..

Artikel Menarik yang Lain

11 sang pencerita

  1. Ramai yang perlu tahu ttg maklumat ni.. Penting..

    ----
    ERAZ FADLI | Bagi Hadiah Raya Aidilfitri 2017

    http://www.erazfadli.com/2017/06/eraz-fadli-bagi-hadiah-raya-aidilfitri.html

    ReplyDelete
  2. kene alert ni nanti nak bersalam salaman di hari raye.. hihihi

    ReplyDelete
  3. benda yg selalu eddy pesan dan bebelkan huhuu

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kak ingatkan juju...kena remind balik ipar duai bab ni haha

    ReplyDelete
  5. thanks kak lya mmg tgh mencariii ni hihi

    ReplyDelete
  6. Very informative n important info, tq!

    ReplyDelete
  7. Nice sharing.. tapi kadang orang tua-tua tak faham sgt Bab Ni.. ssh juga kan..

    ReplyDelete
  8. ini kena jaga2 especially time raya.. bukan salam ja aurat bertudung baju lengan pendek semualah.. nampak simple taaaaapi.. nice sharing Kak Lya ^^

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.