Indahnya Dulu Dulu Tanpa Gadget

December 17, 2016

Bila ingat balik kenangan dulu apa yang korang rasa..Apa yang buat korang teringat balik kenangan lama dulu.Apa sebab korang rasa nak imbau balik kenangan dulu dulu..Bagi aku masa kecik dan kenangan dulu dulu tak sama dengan masa kecik dan kenangan anak anak zaman sekarang..



Hehehe masa kecik kecik dulu umah kita takde tv jadi kita pergi tengok tv kat umah jiran jer laa..Bila takut semua bertempik riuh satu rumah..Pastu time nak balik lari laju laju macam lipas kudung takut hantu kejar.. 


Ni adik aku ada sebuah masa kecik kecik dulu..Basikal chopper kami panggil..Pak sedara aku yang belikan..


Ni memang ada dalam sejarah hidup aku..Nenek aku memang suka buat Minyak Kelapa..Jadi bila dia sibuk belah kelapa aku sibuk duk tunggu nak makan tumbong kelapa..Kalau yang kecik kecik tu sedap jer makan ..krup krup bunyinya


Ni memang permainan aku masa kecik kecik..Bila hujan reda mula la ambik kertas surat khabar atau kertas buku sekolah buat sampan..Pastu siap tiup tiup lagi dalam air hujan bagi sampan gerak laju..



Ni paling win..main sorok sorok..Bila kawan dah start kira ada yang main kotor..siap balik rumah makan minum bagai..Kawan tu duk cari tak jumpa jumpa last last merajuk tanak kawan daa..


Taraaa..petang petang lepas balik kelas fardhu ain kat sekolah,aku ngan gang memang tak lepas main lompat getah..Memang syiok sangat main lompat getah.Daripada serendah rendah lompatan hingga laa setinggi tinggi lompatan..



Dulu kan tajuk karangan yang cikgu bagi senang senang sangat..Yang paling aku ingat sekali cikgu suruh buat karangan Saya Sepasang Kasut.Macam macam aku tulis masa tu..Dan yang paling win kasut aku tu siap ada nama hahahaha..Kelakar betul laa bila ingat balik semua tu..

Bila kenang balik semua kenangan indah dulu.Rasa nak putar masa nak tengok balik kenangan indah waktu kecik kecik dulu..Rinduuuuuuu !!


Sumber Gambar : Stokin Tidur 


Artikel Menarik yang Lain

9 sang pencerita

  1. Kan, bila teringat, memang best masa kecik2 dulu... Skrg nie teknologi telah mendahului kita semua.. =) anak2 pun lebih kenal games dalam telefon pintar daripada games realiti..

    ReplyDelete
  2. Kenangan waktu kecik yang sangat indah untuk dikenang, rindu zaman kecik2 dulu

    ReplyDelete
  3. Semua di atas PC alami..seronoknya..mama babah tak bagi PC tengok cerita hantu sebab nanti menyusahkan mama babah..nak kencing takut..nak mandi takut..menjerit2 minta teman..padahal bilik air dalam rumah...hihihihi...

    ReplyDelete
  4. Best sangat teringat kenangan masa kecik.. tapi budak zaman sekarang lebih suka ngadap tab sorang2 kat rumah.. termasuklah anak saya.. huhu

    ReplyDelete
  5. Kan..
    Semuanya AM dapat rasakan time kecik2 dulu..
    Sekarang semua buat hal masing2 dah..


    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  6. Bila teringat balik, senyum sendiri tapi kadang-kadang mampu buat airmata keluar.. rindunya saat tu :'( Indah dan akrab dengan kawan-kawan , bermain sama-sama. Fiza merasa semua permainan tu :)

    ReplyDelete
  7. tajuk karangan paling lama ditinggalkan dan hampir lupa..huhu mmg rindu masa dulu-dulu..waktu rehat main lompat getah haha

    ReplyDelete
  8. Rindunya zaman kanak kanak dulu...

    ReplyDelete
  9. Hehehe memang seronok.. Reen ni masa kecik degil. Ibu reen pernah cerita.. Yang ibu baru je mandikan reen, dah pakai bedak wangi2 smua. Pastu ibu baru je toleh skjap.. Zupp. Reen lari klua rumah.. G main kejar2 dengan jiran2.. Menjerit ibu reen hahaahaa

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.