Jom Makan Nasi Lemak

April 08, 2016

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Jumaat Sahabat...
Sedikit Perkongsian Buat Sahabat..

Semalam anak anak request nak makan nasi lemak pagi ni.Semalam jugak aku pegi beli bahan nak buat nasi lemak.Time cuti cuti camni anak anak selalu laa kinta Umi buatkan sarapan berat berat sikit..Dah lama aku tak buat nasi lemak..Pagi ni dapat jugak aku siapkan nasi lemak untuk anak anak..

Hari ni anak anak cuti sekolah tapi Kakak Insyirah ada kem pagi ni..Tak sempat la nak makan nasi lemak sebab kakak keluar awal.Kalau pagi pagi sangat kakak memang kurang makan..Alas perut dengan roti dan tea o jer pepagi.. 


Jom Makan Nasi Lemak , Nasi Lemak Sedap , Cara Buat Nasi Lemak , Resipi Nasi Lemak Sedap

Bukak jer tudung periuk..Huhuhu sedapnya bau nasi lemak..dengan aroma daun pandan yang menusuk ke hidung..Time ni jugak rasa nak makan..Tetiba pulak jadik lapar bangettt bila duk hidu aroma nasi lemak...Mau tak lapar weyyy !!!

Aku kalau buat nasi lemak tak penah laaa tak banyak..memang selalu buat banyak banyak..Kali ni aku buat 8 pot beras...Mak aii banyak gak tu..Tapi takpe..Nanti ada laa nak bagi jiran sebelah menyebelah rasa nasi lemak aku ni..Alhamdulillah murah rezeki ..

Jom Makan Nasi Lemak , Nasi Lemak Sedap , Cara Buat Nasi Lemak , Resipi Nasi Lemak Sedap

Kali ni aku buat sambal ikan tongkol...Kalau kat belah belah Teganu ikan aya..Aku guna ikan aya hitam..Isi dia best dari aya yang satu lagi..Biasa buat sambal kerang jugak..Tapi semalam masa g kedai nak beli bahan bahan..KERANG HABISSSS !!!Tapi takpo laaa takde kerang kita buat sambal ikan aya jer laaa..lain kali kita buat sambal kerang hokeyyy..

Jom Makan Nasi Lemak , Nasi Lemak Sedap , Cara Buat Nasi Lemak , Resipi Nasi Lemak Sedap

Ha aa..akhirnya setelah pung pang pung pang selama beberapa jam kat dapur.Tak ingat dah berapa lama masak hehehe..Yang pasti takde laa lama sangat..cuma part sambal nasi lemak tu kena tumis lama sikit..Kalau tumis sekejap jer anak anak mudah sakit perut..Kena tumis lama tau..
Akhirnya siap jugak nasi lemak aku..Yahoo..
Siap dah siap dah....Alhamdulillah dah selamat masuk perut tadi...Kenyang dah..

Jom Makan Nasi Lemak , Nasi Lemak Sedap , Cara Buat Nasi Lemak , Resipi Nasi Lemak Sedap

Ni yang aku makan..Cikit jer sebab pepagi sangat tak berapa lalu nak makan..Boleh laa makan sikit sikit..Tupon kira banyak daa tu aku makan..Biasa kalau pepagi buta aku layan tea o jer segelas pastu roti sekeping..Pagi ni mengadap nasi lemak bersama suami dan anak anak..Layan jer laaa..Alhamdulillah sedap dan lazat..Kenyang sudah...


Artikel Menarik yang Lain

14 sang pencerita

  1. wah sedap tu, sambal tu memanggil2 :P

    ReplyDelete
  2. Tercari- cari kacang koreng, takde rupanya...hehehe..ada separuh orang makan dengan kangkung celur gak kan Lya...

    ReplyDelete
  3. pagi ni pun dkna makan nasik lemak jugak.. beli murah jer kat cafe rm1.50

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe beli pon ok ..tapi buat sdiri lagi byk blh mkn

      Delete
  4. ye.kalau ada kerang memang lagi best..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha aa D ..kalau ada kerang lagi laa sodapp

      Delete
  5. Sedap tengok sambal ikan aya...mcm nak try buat la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn tak buat...belah2 klate dan ganu mmg sambal ikan aya

      Delete
  6. Masak sedap kena banyakkan qty, boleh la ulang makan tghari sampai malam.. xpe bukan salalu berlemak2 ni.. terbaik nasilemak mesti wangi aromanya satu rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii nak mkn sampai malam gituuu...hahahaa

      Delete
  7. huwaaaa kak lya kejammmm! kc tengah lapau tak makan tghri lagi ni hahahaha. btw, nak cikeddddd nasi lemakkkkkkkkkkk kak lyaa~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huaa kejamkah akuuuu...jgn kata gtu sedeyyy..ahkak tak kejam..kc la kejam sbb tak g makan masa perut lapawww..hahaha g mkn cecepat laa Kc..

      Delete
  8. Wahhh bestnya... klu hari hujung minggu mcm ni pun sedap je makan nasi lemak tak kira waktulah... syok... :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum ...Salam Ukhuwah Fillah ..
Terima Kasih Sudi Singgah ..Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen ..