❤ Tempat Menarik Yang Perlu Di Lawati Di Malaysia ❤

September 18, 2015

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Jumaat Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat...

Malaysia adalah sebuah negara yang sangat kaya dengan pelbagai tempat yang cantik dan indah.Malaysia juga mempunyai banyak tempat tempat yang menarik untuk dilawati.Mungkin kerana keindahan dan keramahan penduduk Malaysia sendiri yang menjadikan orang dari luar sangat suka berkunjung ke Malaysia.Kalau dah orang luar suka berkunjung ke Malaysia,kita orang Malaysia sendiri kena la rajinkan kaki tangan kita ni untuk sama sama berkunjung dan mengunjungi tempat tempat menarik yang ada di Malaysia.

Kalau ikutkan Lya,memang banyak betul Lya nak senaraikan tempat yang Lya suka di Malaysia ni.Tapi Lya pilih beberapa tempat jer sebab kalau nak senarai semua tempat menarik kat Malaysia ni,alamaknya panjang benar entri Lya.Jadi nak pendek cerita Lya cuba senaraikan setakat yang Lya mampu jer la..Jom baca hingga habis entri Lya untuk mengetahui di manakah tempat menarik kat Malaysia yang patut kita lawati.

Ok mula mula sekali Lya senaraikan dulu tempat tempat menarik ini mengikut negeri masing masing.Lya mulakan dengan negeri kelahiran Lya..Negeri Terengganu !!!

Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Terengganu


- Pulau Perhentian
- Pulau Redang
- Pulau Kapas
- Pulau Duyong
- Tasik Kenyir
- Air Terjun Sekayu
- Pantai Batu Burok
- Muzium Terengganu
- Pasar Payang
- Pulau Warisan
- Taman Tamadun Islam

Tasik Kenyir Terengganu


Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Kelantan


- Pasar Wakaf Che Yeh
- Zon Bebas Cukai Rantau Panjang
- Zon Bebas Cukai Pengkalan Kubor
- Pantai Cahaya Bulan
- Jeram Linang
- Jeram Pasu
- Pantai Irama

Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Pahang


- Cameron Highlands
- Genting Highlands
- Cherating
- Taman Negara Endau Rompin
- Bukit Tinggi Colmar Tropicale
- Teluk Cempedak
- Tasik Bera
- Bukit Fraser
- Pulau Tioman
- Gunung Senyum
- Air Terjun Pandan
- Air Terjun Chamang
- Bukit Gambang Water Park

Pantai Teluk Cempedak Kuantan Pahang

Cherating Pahang

Bukit Gambang Water Park


Muzium Sungai Lembing Pahang




Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Melaka 


- Kota A Famosa
- Dataran Pahlawan
- Menara Taming Sari
- Jonker Walk
- Taman Mini Malaysia
- Taman Budaya Melaka
- Melaka Wonderland
- Melaka River Cruise
- Muzium Maritim
- Muzium Istana Melaka
- Zoo Melaka Dan Night Safari
- Taman Buaya Melaka
- Pantai Klebang
- Melaka Tropical Fruit Farm
- Taman Rekreasi Air Terjun Gunung Ledang

Menara Taming Sari


Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri  Pulau Pinang


- Padang Kota Lama
- Pasar Rope Walk
- Rumah Kelahiran P Ramlee
- Batu Feringgi
- Menara Komtar
- Taman Rama Rama
- Bukit Bendera

Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Sembilan


- Muzium Di Raja Seri Menanti
- Pusat Rekreasi Ulu Bendul
- Nilai 3
- Port Dickson Mini Zoo
- Port Dickson

 Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Kedah


- Pulau Langkawi
- Pantai Tanjung Dawai
- Pekan Rabu
- Candi lembah Bujang
- Padang Merdeka
- Gunung Jerai
- Hutan Lipur Sungai Sedim

 Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Perak  


- Pulau Pangkor
- Zoo Taiping Night Safari
- Bukit Merah Laketown Resort
- Lost World Of Tambun
- Gua Tempurung
- Gua Larut

Ok ini saja yang telah berjaya Lya senaraikan.Banyak lagi sebenarnya tapi Lya tak berapa pasti sebab tak pernah pergi.Ini antara yang Lya pernah pergi dan yang Lya tahu.Bukan semua Lya pernah pergi hanya segelintir tempat jer kat dalam entri ni Lya pernah singgah.Nak tahu lebih lanjut mengenai tempat tempat yang Lya senaraikan..Boleh minta bantuan dengan Mr Google..InsyaAllah Mr Google rajin membantu.Untuk siapakan entri ni Lya banyak minta bantuan dari Mr Google jugak ni.


Artikel Menarik yang Lain

9 Sahabat Setia

  1. Wah seronoknya kalau dapat jejak kaki satu persatu ke tempat2 menarik ni..ermmmm..wow sangat,,

    ReplyDelete
  2. belum habis menjelajah lagi semua tempat2 yg disenaraikan tu...

    ReplyDelete
  3. bolh jadi panduan ni.. mekasih ye

    Salam kenal dari blog uzu, kisah emas putih
    Jom singgah blog : Nurfuzie.com

    ReplyDelete
  4. Wahh! Bestnya dapat melancong...Huhuhu

    ReplyDelete
  5. banyak tempat best kan kat malaysia ni...semua ase nak g..hihi

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    JOM BERKUNJUNG KE SABAH
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.