❤ Maksud Di Sebalik Logo Hari Kebangsaan Malaysia 2015 ❤

August 23, 2015

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Ahad Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat...

Ogos adalah bulan kemerdekaan bagi kita semua rakyat Malaysia.Tema untuk Hari Kemerdekaan pada tahun ini telah ditetapkan iaitu #sehatisejiwa.

#sehatisejiwa mencerminkan roh kesepaduan,kesefahaman.kekitaan dan kemanusiaan seluruh rakyat di negara ini selain melambangkan semangat kesepaduan yang dimiliki oleh semua rakyat tidak kira di mana mereka berada.

Tahukah anda apakah maksud atau makna di sebalik Logo Hari Kebangsaan Malaysia 2015..Jom Lya kupas maksud di sebalik logo ini..

Maksud Di Sebalik Logo Hari Kebangsaan Malaysia 2015


Maksud Di Sebalik Logo Hari Kebangsaan Malaysia 2015

BENTUK HATI 
- Bentuk hati merupakan perlambangan persatuan rakyat Malaysia yang sekian lama hidup lama dalam aman,toleransi dan harmoni.

BULAN 
- Bulan adalah metafora keluhuran Islam sebagai agama rasmi negara.

14 BINTANG
- 14 bintang adalah cerminan perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.

PETA MALAYSIA
- Peta Malaysia menggambarkan keakraban semua negeri di bawah payung negara.

GARIS MERAH DI BAWAH 
- Garis merah dibawah adalah imejan rakyat Malaysia yang berjiwa besar dan berani di samping rentetan warna biru,merah,putih dan kuning yang merupakan kombinasi warna Jalur Gemilang kebanggaan rakyat Malaysia.

Artikel Menarik yang Lain

19 sang pencerita

  1. Nice sharing Lya, menarik logo dan tema kemerdekaan kita tahun nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik kan Zumal ...Tema simple jeThanks Zumal sudi singgahr ..

      Delete
  2. Terbaik kupasan yang berguna kepada pengunjung...kitalah siapa lagi yang nak jayakan misi perpaduan..

    ReplyDelete
  3. Salam. Perkongsian maklumat yang baik dalam menghayati kemerdekaan Malaysia yang ke 58 tahun. Salam perkenalan dari kejauhan http://travelogisma.blogspot.jp/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam...Alhamdulillah terima kasih En Isma..Tq jugak sudi singgah sini..Ok nanti saya cuba cari masa untuk singgah blog En Isma..Salam perkenalan juga dari akifimtiyaz.com

      Delete
    2. Terima kasih. Salam perkenalan.

      Delete
    3. Sama2 ..salam ukhuwah fillah

      Delete
  4. sememangnya setiap simbol ad unsur maksud masing2... thanks for the info kak Lya. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp btul tu Ikhwan..Tq sudi singgah sini ..Nanti akak singgah blog Ikhwan ya

      Delete
  5. Replies
    1. Yupp btul tu nad..tq nad selalu singgah nnt akak singgah blog nad ya

      Delete
  6. perkongsian yang menarik ni...logo hari kebangsaan untuk tahun ni pun cantik

    ReplyDelete
  7. 31 ogos malaysia merdeka? Malaysia??

    ReplyDelete

Assalamualaikum ...Salam Ukhuwah Fillah ..
Terima Kasih Sudi Singgah ..Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen ..