♥ BAGAIMANA MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN ♥

March 12, 2015

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Khamis Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat...

Berilah 2 minit anda untuk membaca tips penting ini yang diterjemah dari text asal berkenaan dengan BAGAIMANA MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN:-

1. Katakanlah kita bertolak balik kerumah pada jam 7:25 mlm berseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.

2. Pada ketika itu anda berasa amat letih,gundah gulana dan kecewa.

3. Tiba tiba anda merasa sakit yang amat sangat di dada membawa ke tangan dan rahang anda.Perjalanan terdekat ke hospital lebih kurang 5km dari rumah anda.

4. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu.

5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih untuk kegunaan keatas diri anda.

 CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN.


- Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nak pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan.

- Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dengan batuk sekuat mungkin.Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dengan menarik nafas panjang.Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada.

- Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dapat bernafas seperti sediakala.

- Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen ke dalam jantung dan batuk mendalam membantu mengepam jantung serta memulihkan perjalanan darah.Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung seperti sediakala.Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital.

Sumber :  Dr N Siva

Artikel Menarik yang Lain

22 sang pencerita

  1. teringat arwah ayah. dia sakit x btau sesiapa. alaa alaa. semoga tips ni berguna

    ReplyDelete
  2. kalau org yg tenang boleh la ikut step ni..kan?

    ReplyDelete
  3. Kita x menjangka sakit jantung menyerang...ingat kita sihat tp at last dah ajal maut baru tahu akibat kematian seseorang tu berpunca dari serangan jantung mengejut...

    Bagus kalau kita faham teknik nak selamatkan diri...terima kasih Lya.

    ReplyDelete
  4. tips yg bagus . sebab sekarang ni serangn jantung ni pembunuh no 1 . takut jugak kan berlaku dekat kita atau orang sekeliling kita

    ReplyDelete
  5. Klu dah panik dan sakit tak tau blh buat lg ke tak kan..

    ReplyDelete
  6. hemm kdg bila dah stuck takleh nak pk jugak kan...
    bgs tips ni..boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  7. ..singgah dari #exchangefeedgroup thnks utk Blog List EFG .

    ReplyDelete
  8. Ya, setuju dengan tips-tips yang dikongsikan ni... patut disebarkan lebih meluas.... ;)

    .

    ReplyDelete
  9. Info yg bagus sekali
    #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  10. Bagus tips nie Lya... Selama nie Zumal tak tahu pun ^^

    ReplyDelete
  11. Bagus tips nie Lya... Selama nie Zumal tak tahu pun ^^

    ReplyDelete
  12. Thanks for the tips kak Lya. Mungkin berguna untuk kita in the future. :)

    ReplyDelete
  13. Thanks sharing tips info ni. Mudah2an kita semua sentiasa dilindungi Allah... aamiin.

    ReplyDelete
  14. tips yang baik yang perlu disebarkan untuk kebaikan orang lain

    ReplyDelete
  15. tips yang bagus . semoga membantu buat orang di luar sana

    ReplyDelete
  16. perkongsian yg sgt bermanfaat

    ReplyDelete
  17. nauzubillah.. moga terhindar..
    btw nice sharing Kak Lya.. bermafaat buat semua..

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.