❤ Tetiba Teringat Buku Merah Dan Kad Kesihatan Anak Anak ❤

February 02, 2015

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Isnin Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua...

Sehari dua ni Lya memang busy sesangattt..Nak update blog pon takde masa apalagi nak berkunjung kat blog sahabat.Terpaksa pilih blog mana yang nak kena terjah..Al maklum la masa tak berapa nak cukup huhuhu..Kalau dulu sempat laa singgah 10 atau 20 blog sahabat.Tapi sekarang ni nak terjah 6 blog sehari pon dah sakit huhuhu.Tapi ada laa jugak yang sempat Lya terjah..

Tatau nak tulis tentang apa.Apa yang Lya rasa Lya pakai tulis jer.Tup2 Lya ternampak BUKU PINK aka BUKU MERAH dan jugak kad kesihatan anak2.Ada jugak idea nak up entri..Gambar dah ada ayat pulak takde huhu.Otak plak tetiba jer jadi tepu takleh nak menaip apa benda dah.Skill menulis tu dah tak berapa nak adoo dah arini.Campur pulak dengan mengantuk tahap gaban sebab tak cukup tdo.Tapi hati ni meronta2 jugak nak buat jugak satu entri untuk arini.Kusss semangat..


Ok,disebabkan Lya tak tau dah nak tulis apa.Apakata layan jer laa gambar BUKU MERAH aka BUKU PINK ni.Ha ahh kalau yang pernah mengandung tu mesti ada buku merah aka buku pink ni kan kan kan.Untuk KK jer laaa kalau yg swasta takde buku merah camni ya..Buku warna lain la kot..Ok kita punya buku merah ni selalu dapat pujian sebab kita sampul OK.Orang lain takde yang sampul tapi kita punya bersampul elok jer.Bersih dan kemas gitu hinggakan menyukarkan misi kat KK nak lekatkan pelekat HIJAU,PUTIH,KUNING,MERAH kat buku tu hahaaha.Terpaksa kena buang sampul berkali2 untuk lekatkan sticker kat buku .Alahai ,Tapi takpe kita tak kisah pon janji buku kita tu kemas dan cantik gituu..Cantik tak cantik tak ??? Cantik tak kak Ton !!! Hahaha memalam buta ni kan tengah orang lain duk lena di ulit intan kita rasa nak melawak la pulak.


Taraa kad kesihatan anak2.Kad ni kita dapat masa anak2 lahir.Semua perkembangan anak2 dari baby hingga la umur empat tahun tercatat kat dalam ni.Semua anak2 Lya bila dah umur lima tahun dah tak jumpa dah Dr kat KK untuk pemeriksaan.Anak2 dah masuk sekolah jadi tak perlu lagi guna kad ni.Kat sekolah misi dari KK akan datang untuk pemeriksaan rutin.Jadi sehingga sekarang kad ni selesa jer kat dalam almari.Dulu kalau pergi KK,bawak kad ni misi selalu puji sebab kad kita jer dalam banyak2 kad ada gambar anak2 kita.Hehe kad orang lain takde satu pon yang letak gambar.Tu tu gambar Kakak Insyirah,Abang Iman dan jugak Akif masa kecik2 dulu.


Tinggal kenangan.Simpanan untuk kenangan.Nanti bila anak2 dah besar boleh la bagi untuk diaorang simpan sendiri.Saya Umi kepada tiga orang anak comel.Alhamdulillah.Bersyukur sangat2 di kurniakan Allah anak2 yang comel,sihat,sempurna fizikal dan mental..Alhamdulillah,Terima Kasih Allah .. 

Artikel Menarik yang Lain

10 sang pencerita

  1. Baguslah Kak Lya simpan lagi..boleh buat kenangan :)

    ReplyDelete
  2. saya tak da lagi sbb saya tak kawen lagi hihi
    bagus2 simoan nnt bg anak tgk bila dah besar

    ReplyDelete
  3. Lya pun baru brkesemptn bw cne Kak, kngn tu

    ReplyDelete
  4. nani tak dek lagi kad merah ke kad pink. hahaha. akan datang in sha allah :D

    ReplyDelete
  5. Saya pun simpan semua kad termasuk tag gelang baby masa baru lahir yg ada. Mmg nostalgia tu.. :) :)

    ReplyDelete
  6. Nostalgia buat anak2 bila dah besar nanti..:)

    ReplyDelete
  7. Nanti nak tanya mak, ada simpan lagi tak kad kesihatan saya..dah lama tuu..hehe

    ReplyDelete
  8. masih simpan lagi tu . selalunya buku ni dah jadi khazanah dlm tong sampah bila anak dah besar ...

    ReplyDelete
  9. Dah boleh tambah koleksi kot.. Hihi... Mak sy dulu pun simpan lagi msa mngdungkan kami adik beradik... Hheh

    ReplyDelete

Assalamualaikum ...Salam Ukhuwah Fillah ..
Terima Kasih Sudi Singgah ..Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen ..