❤ Tutorial:Tajuk Entri Di Hadapan,Nama Blog Di Belakang ❤

October 08, 2014

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Rabu Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

 Hari ni mood Lya baik sikit ..Jadi Lya nak buat Tutorial untuk letak tajuk entri dahulu baru nama blog kat belakang ..Ok ni contoh sebelum Lya buat benda alah ni kat Blog Lya ..Nampak tak nama Blog Lya terpampang kat depan manakala tajuk entri pulak kat belakang ... Nampak kan kan kan ??




Ok yang ni pulak setelah Lya tukar benda alah tu jadi la camni..Tajuk entri duk kat depan,nama blog kat belakang ..Bila dah jadi camni lagi senang la Mr Google nak trace kita punya entri kan kan kan ?? 
Ok saper2 yang nak belajar meh sini Lya tolong ajar ...

Caranya takde la susah sangat .. Mesti boleh buat punya ..

- Log in > Dashboard > Design > Edit Html
 - Pergi ke Design > Edit HTML,kemudian cari kod seperti berikut:

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Bila dah jumpa buang kod diatas dan gantikan dengan kod dibawah ini :

- Jika sahabat nak tajuk entri sahaja yang berada pada hasil carian gunakan kod ini :

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/></title>
</b:if>

- Jika sahabat nak tajuk entri dan juga nama blog berada pada hasil carian gunakan kod ini :

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> |<data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title> </b:if>

Ok dah siap ... Selamat mencuba ..Moga2  menjadi la ya kat Blog sahabat !!!


Artikel Menarik yang Lain

27 sang pencerita

  1. assalamualaikum lya...macam best jer nak cuba buat la...mudah2an menjadi la...:)

    ReplyDelete
  2. bab nk mencri balik kod tu mls tu haha

    ReplyDelete
  3. anis bookmark dulu la.. nanti dh mai mud rajin tgk kod anis try ye..hihi

    ReplyDelete
  4. Terima kasih Lya atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
  5. Good tutorial. :D thanks kak Lya yang baik hati. Hehe

    ReplyDelete
  6. Buat blog lebih mesra seo.. :)

    ReplyDelete
  7. trus buat . klu tangguh nanti jadi lupa ...

    ReplyDelete
  8. Wah! tutorial menarik ni... Selalunya ikut apa yg dah ada dlm template jer tapi boleh ubah2 rupanye...

    ReplyDelete
  9. Thanks Lya...
    dah buat :)
    nk tye lg satu, yg signature "Sayang Selalu, Lya" tu, cam ne ye Lya buat ?

    ReplyDelete
  10. Owh baru faham bila tgk image.
    Thanks k.lya.

    ReplyDelete
  11. Ini yang saya duk cari caranya. Bolehlah setting lepas ini.

    ReplyDelete
  12. Kak Juju, Aima dah try ikut tutor akak ni. Biasanya lepas dah save ni berapa lama masa yang diambil eh utk lihat hasil dia. perubahan tu?
    Aima dah buat tp nampaknya masih sama. tak tahu la plk kalau aima tersalah ke.
    Btw thank u kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu kak juju mana pulak..Salah org ni..kak juju tu dia punya blog juliajohari.com huhuhu..ramainya org tertukar..Aima ni yang ke berapa ratus dah huhu..

      Delete
    2. Sorry. Baru perasan. Tu yg dtg balik mlm ni. Sbb baru perasan kak lya ngan kak juju lain2 orang. Hehehe. Lagipulak 2-2 pun friend kat fb tu kadang salah. Jgn marah ye kak..

      Delete
    3. Hahaha siap dtg balik tu..takpe akak ok jer laa Aima hehehe.

      Delete
  13. Nk tnya..lepas tukar kod tu otomatik html tukar or kena tunggu jugak?

    ReplyDelete
  14. terima kasih berkongsi tutorial. PG baru menggunakannya. harap ok lepas ni :)

    ReplyDelete
  15. dah buat tak menjadi pun.. huhuhu

    ReplyDelete
  16. dah setting awat ekin punya tak jadi la... pening dah nak edit coding dah la tak pandai ni.. kak boleh tolong buatkan tak..

    ReplyDelete
  17. terima kasih untuk tutorial ni! menjadi! *seronok sangat ni!*

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.