❤ Siapa Dr Salk !!! ❤

October 28, 2014

Salam Ukhuwah Fillah...
Selamat Petang Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Arini bila Lya bukak jer Mr Google terpampang la gambar ni..Kat dalam gambar ada satu banner bertulis THANK YOU DR SALK !... Ada seorang doktor,ada kanak2,lelaki dewasa dan jugak wanita..Tertanya2 jugak la kat dalam hati Siapa Dr Salk ??? 

Memang tak boleh jadi ni..Nak tahu jugak siapa Dr Salk yang dimaksudkan..Tangan pon gatal menggoogle.. ''Dr Salk'' Setelah dicari2 dengan penuh semangat .. OK Lya dah dapat jawapan kenapa gambar ni duk terpacak kat laman GOOGLE ..Rupa2nya hari ni Google Doodle meraikan ulang tahun ke 100 Dr Jonas Salk ilmuwan Amerika yang mengembangkan vaksin polio dengan jayanya.

Ilustrasi yang dihasilkan ini menggambarkan dua kanak-kanak memegang banner dengan tulisan "Thank You, Dr Salk!".. Satu penghormatan kepada Dr Salak sebagai pakar virus melawan penyakit utama yang menyerang kanak-kanak.Oooo camtu citer nyer.. Sikit lagi nka citer pasala Dr Salk ni ..Beliau telah mengambil insiatif untuk tidak mempatenkan vaksin yang telah di cipta oleh beliau kerana beliau berhasrat vaksin yang telah di cipta oleh beliau diedarkan seluas mungkin ke seluruh dunia..Dr Salk meninggal pada usia 80 tahun,23 Jun 1995.


Artikel Menarik yang Lain

15 Sahabat Setia

  1. owh... gitu kesahnya... hihihi

    ReplyDelete
  2. Lya pun da trbaca tdi kat blog Kak mia..lya pun prtma Kali dgr nama ni

    ReplyDelete
  3. Ada baca juga tentang Dr.Salk di blog kak mia :)

    ReplyDelete
  4. pekanya awak....kite pon tak perasan...hihi

    ReplyDelete
  5. sama la..AB pon first time jugak tau..tapi malas nak google..hehehehhe..terima kasih Dr Salk and Kak Lya ! =)

    ReplyDelete
  6. Tula baru tau jugak ni...
    Ayu kalau bnd2 cmni kak lya tak pndang pon..
    Betapa tak alertnye ayu nie

    ReplyDelete
  7. Ilmu pengentahuan am nih. Hehehe..thanks share kak lya. ^^

    ReplyDelete
  8. Teringat balik.. dulu saya pernah baca sikit2 satu buku ttg kisah dr tu. Tapi dah lupa sbb dah lama sgt. Setelah makan berpuluh tahun, hari ni boleh teringat balik pulak bila baca entri ni hehee.. :D

    ReplyDelete
  9. owh iyeee ke gitu rupanya. CT selalu tak amek kisah pun ape disebalik doodle doodle google tu hihi

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.