❤ Resipi Ayam Paprik ❤

October 19, 2014

Salam Ukhuwah Fillah...
Selamat Pagi Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua...

PENGUMUMAN PENGUMUMAN !!!!!! Hehehe mak aiii siap pengumuman bagai macam ler nak jual barang ke nak bagi barang kat orang ke ..Tapi takpe kita tetap nak buat pengumuman jugak hokeyyy ..
Adik kita ada PM nak resipi Ayam Paprik yang kita masak aritu ..Kita tak perasan la pulak kita tak tulis resipi hehehe ..Ok adik manis !!!! Jom kita memasak ...



Atas permintaan adik Aniss yang comel ni ..Kak Lya sertakan kat sini resipi Ayam Paprik ..Hope Aniss puas hati la yer...Lepas ni pergi masak cepat2 tau ..Kalau ssedap bagitahu Kak Lya kalau tak sedap, buat senyap sudahh..Hahahaha ..Hikhikhik ..Ada jugak camtu eaaaa...

OK ni dia RESIPI AYAM PAPRIK ala LYA ...

Bahan2 Yang Di Perlukan  ..
Opkosss la nak kena ada ayam ..Tu bahan utama kita ya ..Kalau takde ayam bukan namanya Ayam Paprik dahhh ...

- 20 ketul ayam dihiris kecil
- 1 biji bawang besar di belah dua dan potong bulat
- 2 ulas bawang putih ketuk2 jer 
- 1 biji cili merah 
- 10  biji cili api 
- 4 helai daun limau purut 
- Jagung kecik atau jagung muda
- Cili benggala 
- Lobak merah
- Bunga kobis 
- Kacang panjang
- Buah tomato
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu  cili sos
- 2 sudu tomato sos
- Sedikit minyak
- Garam dan gula secukup rasa 
- 1/2 cawan air

Cara2 Nak Masak 

- Mula2 sekali kena panaskan kuali dulu,pastu masukkan sedikit minyak ..Bila minyak dah panas tumiskan bawang putih hingga naik bau ..
- Masukkan pula cili padi yang telah di tumbuk..
- Masukkan sos tomato,sos cili dan juga sos tiram ..
- Dah siap tumis semua bahan masukkan pula isi ayam 
- Masukkan air dan kacau hingga sebati ..
- Masukkan semua sayur sayuran yang ada kat atas tu sekali dengan daun limau purut..
- Masukkan bawang besar cili benggala,buah tomatodan cili merah
- Masukkan garam dan gula secukup rasa ..



Ok dah siap dah Ayam Paprik kita dik Aniss...Aniss jangan lupa masak lebih tau ..Ok pada sahabat yang nak masak tu boleh jer ambik resipi simple ni..Memang mudah dan senang ..Orang kata main campak2 jer ... Gambar Ayam Paprik Lya kat HP dah di delete oleh si kecik .Jadik takde gambar la pulak.Makanya kita pon curik satu gambar dari Mr Google.. Jangan mareee ya ..

Ok bye bye bye .Untuk Aniss yang mintak resipi ni.Mmmuuuhhhhh ciket mmmuuhhhh ciket ..hahahha ..
Kita jumpa lagi dalam Program memasak akan datang ..Krik krik krikkkk ...

Artikel Menarik yang Lain

23 sang pencerita

  1. Feveret tu... Bila la zumal nak memasak yer ^_^

    ReplyDelete
  2. Salam singgah...

    Padprik! padprik!..memang yummy n ringkas..lengkap daging n sayuran..
    Jimat masak 1 lauk..jimat tenaga. :D

    Jom jalan2
    http://mak-atam.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  3. oritee kak ira.. tengkiu so much.. inshaAllah anis buat esok oke.. nanti dah buat, anis update taw..hihi.. thanx melayan kerenah anis..hahah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala dah dapat resipi nama Kak Lya pon dah jadi Kak Ira pulak dahh huhuhhu... Ok takpe ..Masak tau kan tak masak,.

      Delete
    2. alaaahaiii... soriii.. tertulis.. jangan marah eh kak lya.. bukan ape, semalam tgh dok chat dengan kak ira.. tertaip sekali namanye..huhu.. anis nak cube buat hari nie.. harap2 jadi..hihi..

      Delete
  4. Uishh nmpk sdp Sgt..main campak2 ni yg sdp sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg main campak2 tu la yang sedapp Lya hahaha

      Delete
  5. padprik ni yg ptg kombinasi sosnya . saya klu mkn kat luar order nasi padprik dah cukup ...

    ReplyDelete
  6. Dulu masa cuti2 semester selalu gak masak ayam paprik untuk adik sy bila dia balik sekolah. Sepanjang cti mmg jd chef. Tp skrg tercari2 resepi nasi ayam madu.

    ReplyDelete
  7. Adeh.. Melelh suda air liur kite.. Hehe

    ReplyDelete
  8. Lapar pulak tengok awal2 pagi ni huhu... menyelerakan.. :)

    ReplyDelete
  9. dah lama pulak tak masak ayam paprik.tapi kalau fiza masak tak letak daun limau purut sebab husband tak suka lak.

    ReplyDelete
  10. Suka masak papriksebab boleh letak macam-macam sayur dalam masakan.

    ReplyDelete
  11. Dah lama tak masak paprik ni.
    Makan pun last bila ntah..

    ReplyDelete
  12. Sedappppppp. Baru semalam makan..

    ReplyDelete
  13. Ohh paprik~
    My febret. Nak kak Lya masak kan. Boleh? Hiks!

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.