❤ Sebenarnya ..... Siapa Kita ?? ❤

September 26, 2014

Salam Ukhuwah Fillah...
Salam Jumaat Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Sekadar Renungan

Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh.
Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin.
Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain tak handsome.
Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak cantik.
Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat.
Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain tak sembahyang.
Kita bukanlah kuat untuk kata orang lain lemah.
Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut.

TAPI..

Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain.
Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan.
Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri.
Kita adalah cantik jikalau kita tidak menghina orang lain.
Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah
kebaikan serta menjadi contoh dan tauladan orang lain…

Fikirkanlah.. Jangan kita BANGGA dengan apa yang kita ada.. 
Kelebihan yang ALLAH berikan pada kita guna sebaiknya. 
Jangan sampai ALLAH tarik nikmat yang engkau perolehi sekarang ..

Sama2 muhasabah diri 


Artikel Menarik yang Lain

16 sang pencerita

  1. Thanks atas perkongsian dan peringatan.

    ReplyDelete
  2. Peringatan & perkongsian yg bermanfaat ni. Bersyukurlah & jngn sesekali berbangga diri.. nauzubillah...

    ReplyDelete
  3. ok baiklah..terima kasih untuk nasihat yang berguna ni..:)

    ReplyDelete
  4. InshaaAllah..tq atas perkongsian ni kak Lya..:D

    ReplyDelete
  5. ayat² sis semuanya indah...♥♥♥

    ReplyDelete
  6. Sangat setuju dgan akif ya. Kita bukan siapa nak nilai ciptaanNya. Sekalipun OKU kita tak layak nak menilai. Malah kita nampak kebesaranNya..tahnia entry bagus

    ReplyDelete
  7. mohon di maafkan kerana Etuza panggil Akit ja..dah tercakap nama tu ..itulah rasanya ok kan.Ayah ke ibu yang tadbir blog ni...siapapun best blog ni kemas teratur..

    ReplyDelete
  8. nice sharing :)

    kak lya, anis tag akak taw.. :) http://adnan-daughter.blogspot.com/2014/09/paris-souvenirs-giveaway-by-jindrisska.html

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas ingatn ni kak Lya. :)

    ReplyDelete
  10. itulah yg seelok - eloknya kita lakukan lya ...

    ReplyDelete
  11. kita semua sama di sisi Allah cuma amalan yang membezakan antara manusia dan dunia ini hanya pinjaman dari Allah. Maka bersyukurlah

    ReplyDelete
  12. Betul tu, K.Lya.
    Setiap kita ada kebaikan & keburukan masing-masing.
    Mari sama-sama kita improve diri masing-masing.

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.