❤ Balik Kampung ..Kejap Jer ..❤

September 14, 2014

Salam Ukhuwah Fillah...
Selamat Petang Sahabat...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Hari Jumaat 12 September jam 9 Malam Lya sekeluarga balik kampung .. Takde plan pon nak balik kampung sebenarnya tapi sebab ada hal sikit kat kampung Lya dan keluarga terpaksa balik jugak ..Balik dalam keadaan tergesa2 bawak baju pon sehelai dua jer ...  Siap simpan kain baju kami terus gerak balik kampung ..Anak2 suka sakan la boleh balik kampung ..Ya laaa dapat jumpa Tok Wan Tok Ayah dan sepupu2 mereka ..Maklumla sekarang cuti sekolah ..

Lya tiba kat kampung jam 1 pagi .. Lewat sikit sebab singgah beli barang dapur dulu untuk Tok Wan dan Tok Ayah ... Tiba kat kampung ..Penat jangan cakap la ..Tapi sebab masa sampai tu mak ayah lum tidur lagi ..maka berborak la hingga jam 3:30 pagi .. Huhuhuhu ngantuk ngantuk ... 

Esok pagi aktiviti anak2 biasa la.Makan makan makan,Tapi sebab Umi ni tak berapa cukup tidur ..maka takder la gambar sarapan pagi .Tapi masa makan tengah hari Umi sempat snap gambar.....
Taraa,makanan tengah hari kami .Ada ayam kampung goreng,ada ikan goreng, jeruk maman ,sambal bilis petai dan yang paling Lya suka tapi anak2 dan En Hubby tak suka ialah,Sayur pedas batang keladi.Fuyooo memang best sangat2 laaa.Terangkat gitu.Rugi la En Hubby dan anak2 tak suka.Sedap tau !!


Memang sedapp betul la .. Layan makan kat atas tikar mengkuang lagi la best !!!Terangkat habiss ..
Bila balik kampung layan lauk pauk kampung memang makan tak pandang kiri kanan dah .. Sedapp sangat mana sempat nak pandang kiri kanan ...


Petang sikit lepak kat luar umah ..Sambil lepak sambil minum air..Kalau kat rumah tak der la gelas dia besar camtu ..Tapi kat umah Tok Wan dia bantai gelas besar betullll !!! Dahaga katanya ..Apa taknya duk berlari kejar anak ayam ..Kesian anak ayam Tok Wan ...Kecut perut lari lintang pukang ..

Tak kenal MANCIS gamaknya ..Jumpa jer mancis berkotak2 dia buat main ..Aduhai budak kecik ni apa citer la main mancis ...Kat umah Lya mana ada mancis ..Sebab tu la dia tengok pelik sikit tu .Main mancis dengan pengawasan abah dia ..Cer tengok Akif,cam nak telan jer mancis tuuu ..PELIK ke ??

Jumpa adik Asyraf Syakirin kat kampung ..Ashraf ni sepupu la ngan anak2 Lya ..Anak kakak ipar Lya..Kakak Insyirah memang suka sangat la dapat sakat budak kecik nie ..Menangis budak tu dikerjakan suruh bergambar ... Keciannn Ashraf ...Jadi mangsa Kakak Insyirah aritu.

Patang dah nak masuk maghrib sebenarnya ..Dah siap2 nak balik Kuantan semula ..Kejap jer masa berlalu Haa ni PELIK sikit bagi Akif ..Dia baru kenal ''TUMBUNG KELAPA'' ..Heran betul dia bila abah dia kopek kelapa pastu ada benda kecik kat tengah2 buah kelapa tu ..Dia cakap boleh makan tak ?? ..Boleh la cuba makan ..Dia gigit sikit pastu tak nak ...hehehee ..Tak sedap kot .. Dulu2 kan Lya selalu makan tumbung kelapa ni,tapi yang kecik2 jer la ..Sedapp tau !!!   Nak tanya nak tanya ... Siapa biasa makan tumbung kelapa ..angkat kaki hehehe ... Ke korang panggil apa ???

Tak puas lagi kat kampung ..Tapi sebab En Hubby ada kerja kami kena la balik .... Tak sempat nak buat aktiviti makan2 .. Oleh kerana tak sempat nak makan sebab petang tu ada kerja nak diselesaikan ..Tok Wan dah siap2 bungkus kelapa mesin , jagung ,jagung yang dah dikikis untuk buat bubur,ayam kampung dan jugak lempeng yang dah siap dikacau untuk dibawa pulang ...Huhuhuhu tak sempat nak makan sebab masa semput sangat jadi TAPAU jer la bawak balik Kuantan !!!!! 

Kami bertolak dari Terengganu jam 9 malam ... Tiba dengan selamatnya kat rumah jam 1 pagi tadi .Fuhhh letih sesangat .....Dah macam robot rasanya ..Semalam kat Terengganu hari ni dah dah ada kat Kuantan semula... Baru duk kat umah sekejap RINDU nak balik kampung lagi !!!!!!!!!!!! Huaaaaa ...


Nota Lya :- Ada masa nanti Lya terjah Blog Sahabat ya ..Baru sempat terjah sikit arini ..Penat !!


Artikel Menarik yang Lain

62 sang pencerita

  1. Ekspress blik kg la kisahnya ni Kak year..ehh Lya pun pgl tumbung klapa juga tu kat cne.suka yg keci sbb Mani's kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la sama la kita tumbung kelapa jugak kita panggil hehehe ... Memang sedap kan Lya ..

      Delete
  2. sedapnya gulai keladi.lama tak makan :)

    ReplyDelete
  3. Kalau tak silap zumal tumbung tu orang Perlis sebut umbut ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ya la kot ..Lya biasa dgr tumbung kelapa jer kalau umbut yang atas pokok tu hehhee..tak tahu la ..

      Delete
  4. Replies
    1. Tq so much MKL..jap kak lya masukkan kat Bloglist Kak Lya jugak nanti ..

      Delete
  5. wahh..ekspress betul nie.. hihi. tombong kelapa?? anis mase kecik2 dulu berebut2 dengan adik2 sepupu nak makan tu..hihi.. sedapp.. juicy org kate..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe mmg ekspreess la Aniss..yupp dulu2 selalu berebut nak tumbung kelapa kan Aniss..

      Delete
  6. aaaaaaaaaaa sedapnye kak. telan air liur dibuatnya
    aah kalau makanan kat kpg macam2 hidangan lauk ada
    yumida jarang balik kpg, jauh 1 hal..
    syoknye makan2 kat kpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe alahai telan air liur la pulak ...Btol tu Yumida ..blk kg jer mesti makan best2 ..suka sangat blk kampung

      Delete
  7. Budak2 paling suka kalau balik kg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu Jia ..anak2 Kak Lya mmg suka bebenoo blk kg ..

      Delete
  8. suka jugak makan yg tgh2 dlm kelapa tu..hehe..sedap.

    ReplyDelete
  9. Bestnya blk kampung!!

    Kita panggil umbuk kelapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe mmg best ,... Umbuk kelapa eaaa..

      Delete
  10. brp jam perjalanan dari kampong kak lya ke kuantan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiga ke empat jam jer Fae... Tolak berenti semua sekali la ..Kalau ikut lebuhraya kejap jer tapi En Hubby suka jln2 ikot jln biasa leh tgk2 pemandangan ..

      Delete
  11. hamboiiii..... sedap kemain makanan tu kak lya... seronoknya duduk kampung....... kami panggil umbut kelapa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe mmg sedapp la Sha ... Umbut kelapa eaaa...hehehe lain nama satu makanan yg sama..

      Delete
  12. Replies
    1. Hehehe .memang best la MM ......... Lama tak jenguk sini ..Sibuk ke Cikgu hehehehe

      Delete
  13. dkna panggil umbuk kelapa..lama tak makan..sedap wooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umbuk kelapa eaaa ..hehehe sedap kan ..dulu2 la selalu makan ..sekarang ni susah nak jumpa kalau tak kat kampung .........

      Delete
  14. hahaha cuti dalam masa singkat memang tak puas.
    Raya haji balik kampung tak kak Lya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Arz..tak puas balik kejap jer ... Raya Haji ni tak tau lagi balik ke tak Arz ..Ingat nak balik tapi kalau En Hubby cuti dua tiga hari baru best balik kg ..

      Delete
  15. alahai... bestnya balik walaupun sekejap.. lauk pauk yang menyelerakan.. nak balik jugak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la sekejap sangat balik kampung huhuhu.....tak syiokkk

      Delete
  16. Assalammualaikum kak Lya... selamat pgi.. lame da xkunjung kt sini..hu..balik kg memg best.. terliur tgk mknn kt ats tikar mengkuang tu...simple tp menyelerakan !!! ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam Alynn ..Thanks ya ingat lagi nak singgah blog Kak Lya ...hehehe .yupp betul tu Alynn..

      Delete
  17. balik kampung.. itu la yang seronoknya... =D

    jemput singgah blog Sah!!! Kudis Buta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Allen sudi singgah sini ..Ok jap lagi TERJAH sana ..

      Delete
  18. Tumbung kelapa? Haha. Ana tak tau name menatang tuh. Selalu jadi tukang makan je. Tapi ana dulu selalu makan jely kelapa yang ori dalam kelapa tu. Sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee ... Yupp Kak Lya pon suka jugak makan masakecik2 dulu selalu makan ....

      Delete
  19. bestnya balik kampung.. sedap2 semua makanan tu :)
    follow kak Lya :)

    ReplyDelete
  20. hye awak...salam,,kita ada nak bagi tau ni...awak ditag untuk jwb soalan2 dlam liebster award...... sudi2 lah singgah blog saya ye... http://mass-naim.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tag..insyaallah ada masa akk blas ya..

      Delete
  21. siap hidang atas tikar mengkuang..betul2 selera kampung kalau gini..

    ReplyDelete
  22. suka balik kampung macam ni..meriah bersama family especially menu yang sedap tu

    ReplyDelete
  23. balik kg mmg best tapi klu masa cuti sekolah ni confirm saya kena ambil tender dapur ... huhuhuu . kejar ayam ok lagi . my nak buah kejar itik pastu itik pakat kejar mrk lak ... bhahahaa ... saya pun suka makan tombong tapi saya biasanya panggil kentos ...

    ReplyDelete
  24. bestnya balik walaupun sekejap..

    rindu 200 % kat jeruk maman...

    ReplyDelete
  25. Dah siap bancuh..
    Balik-balik terus melempeng. Ngeee..
    Sedap lah saya rasa lapar pulak.

    ReplyDelete
  26. Seronoknya balik kampung... salam ceria selalu Lya.. :)

    ReplyDelete
  27. Tumbung ea nama nye, kak?
    Dulu masa kecik pun suka makan ni.

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah Fillah.
Terima Kasih Sudi Singgah. Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen.