❤ SYIOKKnyerrr Kat Kampung .. ❤

June 15, 2014

Salam Ukhuwah Fillah ...
Selamat Pagi Sahabat ...
Sedikit Perkongsian Untuk Sahabat Semua ...

Alhamdulillah ...semalam selamat sampai dari kampung.Biasanya kalau balik kampung banyak benoor ler ole2 yg akan ditapau oleh wan,tok ayah,tokki & tok untuk di bawak boleh oleh cucu2 kesayangan mereka... 

Masa kat kampung banyak sangat aktiviti kami .. masa yang ada memang penuh dengan aktiviti ..Orang kata mmg tak cukup masa la sebab dua hari jer .Tapi dengan perancangan masa dapat jugaklah Lya dan keluarga mencapai matlamat kami untuk bergembira ke kampung ..

Start umah Wan & tok ayah dulu ..Macam2 yang kami lakukan .. Masak memasak berkebun ..tanam pokok bunga..kutip buah mangga dan yang paling SYIOKKK sekali Akif tak pernah tengok lagi dalam hidup dia ..FIRST time untuk Akif la ni kira2 ..Tengok tok ayah sembelih ayam kampung ... Lya tak der ambik gambar masa tu tak sempat nak cari hp tok ayah dah sembelih dulu ayam tu ...Tahu apa Akif cakap ..Kesian ayam tu dah putus kepala dia Umi,tok ayah kerat dah kepala dia huhuhuhuhu ..Sedihh jer muka ..Bila abah dia terangkan sikit2 baru la dia faham ..Angguk2 tu kira faham lerr tuu ..

Sempat jugak masak Nasi Kunyit /Pulut Kuning untuk makan dan bawak balik ke Kuantan ..Nasi kunyit makan bersama gulai ayam kampung ..Wan punya nasi kunyit dan gulai ayam kampung memang TERBAIK !!!.. Akif paling suka pulut kuning yang Wan masak ..





Selain Pulut Kuning ,Wan jugak buat kuih Tepung Kapur untuk anak menantu dan cucu..Alhamdulillah sedapp ..Kami makan penuh selera ..Bukan selalu dapat jumpa masakan Wan .Kecuali time balik kampung ..Apalagi aktiviti dua hari kat kampung banyak diisi ngan makan makan dan makan lagi ..hehehee .. 

Kat umah tok ki & tok pulak kami layan makan buah mempelam dan jugak aktiviti bebas .. Macam2 la yang anak2 Lya lakukan kat umah tok ki diaorang ..Tambah gamat bila sepupu2 mereka turut sama join ... Suka sangat2 la ..lagi gempak umah tok ki ...Tak dengar dah suara orang lain dengar suara cucu2 jer ...



Kerja kakak Insyirah ..BERGAMBAR dan BERGAMBAR jer kerjanya ..Pastu dia sibuk duk kerah abah dia mintak ambilkan gambar ... Abah pon dah macam jurugambar di mata anak2 ..
Bila nak bergambar jer abah mmg siap sedia dahh tunggu nak Snap jer .

Berbalik citer dari kampung..alang2 dah balik kampung sempat jugak menjenguk anak saudara baru Lya kat kampung.Semalam waktu melawat baby girl baru ni dah berusia 21 hari.Nama baby Nur Humaira Zahira ..Kakak Insyirah suka sangat la dapat pegang baby.Tapi baby cam tak suka kakak Insyirah jer ..menangis terus ..Sebenarnya baby panas dan rimas sebab tu ler menangis tapi kakak Insyirah tetap nak jugak bergambar sekeping duan ngan baby.Suka sangat dapat sepupu baru ..


Padat sungguh aktiviti kami .Sedar tak sedar dah dua hari ..Masabalik semula ke Kuantan .Muka anak2 monyok jer bila cakap dah nak balik .Biasa la muka tak puas ati sbb nak main lagi ,tak cukup2 dua hari duk main .Sabor jer la ..

Sebelum pulang ke Kuantan..Singgah kejap di HSNZ menjenguk Moyang yang sakit .Moyang pada anak2 Lya dan tokki pada Lya dan en hubby.Anak2 pangil Nyang .Usia nyang dah 81 tahun ..Nyang tak berapa sihat dan dah dua hari kat Hospital ..Masa pergi melawat ceria habiss cam tak sakit jer ..


Lepas melawat moyang kat Hospital terus gerak balik ke Kuantan ...Sampai Kuantan jam 8:30 malam ..Alhamdulillah selamat sampai .. Anak2 tertidur dalam kereta sebab penatt sangat ... Rindu nak balik kampung lagi .....


Artikel Menarik yang Lain

20 sang pencerita

  1. muda jugak tokki kak lya.. atok anis pon dah 89 dah umurnye.. seronok ek balik kampung.. release tension..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe muda kerrr hahaha ... Seronok la Aniss ..boleh buat macam2 hehee

      Delete
  2. Ceria wajah anak2 masa kat kampung yer Lya :)

    ReplyDelete
  3. Waahh..mmg tergambar keseronokannya.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Seronoknya kak Lya dan keluarga balik kampung! Tetiba Arol rasa rindu pulak kat kampung. Kecur air liur tengok pulut kuning dan gulai ayam kampung. Mesti sedap! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ala kesian la pulak akak buat Arul terliur ngan pulut kuning huhuhu..

      Delete
  5. budak2 paling seronok blik kg...boleh jumpa sepupu...main sana main sini....rindunye zaman kecik2 dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Jia .seronoknyerr lain macam kan ..teringat pulak masa kecik2 dulu..

      Delete
  6. untung kak masih ada to'ki. saya kedua-dua to'ki tak sempat tgk huhu
    anak saya sempat wan dan to'ki sebelah isteri saya saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ... Jgn ler sedih Arz akak pon tumpang sedihh jugak ni haa..huhuhuhu

      Delete
  7. sesekali kalau balik kampung memang best kan..atuk nenek sure seronok tgok cucu dan anak2 pulang kan..

    ReplyDelete
  8. Bestkan kalau ada kampung...macam2 ada...

    ReplyDelete
  9. Bestnye balik kampung. Siap buat aktiviti segala. Yelah, duduk bandar mane ade aktiviti camtukan.

    ReplyDelete
  10. Seronoknya berkampung..Lama betul tak makan pulut kuning dengan sambal tumis..sedapnye!

    ReplyDelete

Assalamualaikum ...Salam Ukhuwah Fillah ..
Terima Kasih Sudi Singgah ..Ada Masa Jangan Lupa Tinggalkan Komen ..